Mesterséges intelligencia szűri ki a hibás tetőcserepeket

Kapcsolódó cikkek

Mesterséges intelligencia szűri ki a hibás tetőcserepeket

Mesterséges intelligencia szűri ki a hibás tetőcserepeket

gyártás

2 perc

Világszínvonalú, a 21. század technikáját alkalmazó fejlesztésbe kezdett két baranyai vállalkozás.

A beton tetőcserepet gyártó, bólyi székhelyű Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. megbízásából vizuális ellenőrző rendszert fejleszt a pécsi RG Net Kft. A fejlesztés a gyártás különböző fázisaiban képes felismerni a hibás cserepeket. A Magyarországon úttörőnek mondható konstrukcióban a mesterséges intelligencia is szerepet kap, és az innovációs folyamat már az ipar 4.0 szellemében zajlik.

„Jelenleg emberi közreműködéssel szűrik ki a gyártás során a hibás cserepeket. Először a gyártósorról lejövő termékeket ellenőrzik, majd az érlelőt elhagyó cserepek ismét átesnek egy vizuális vizsgálaton. Mindkét esetben a gyártó munkatárs szűri ki a hibás termékeket, ami roppant fárasztó, és több hibalehetőségeket rejt magában. Ezt szeretné kiváltani egy korszerű rendszerrel a cég” – foglalta össze Herbály István, a hardver- és szoftverfejlesztő RG Net Kft. ügyvezetője a Dél-Dunántúli Gazdaságnak adott interjújában.

A Terrán korábban is kereste a megoldást, azonban a felkínált műszeres vizsgálatok nem vezettek eredményre. Ekkor jött a pécsi cég a képbe, mivel olyan egyedi rendszereket fejlesztünk az ipar számára, amelyek a manapság „divatos” gépi látást, a mélytanulást, a mesterséges intelligenciát használják.

Az együttműködés célja egy box megépítése, amelyben egy kamera folyamatosan figyeli a cserepeket, és megtanítják a rendszernek, hogy melyik cserép jó, melyik nem, így a mesterséges intelligenciával dolgozó hálózat észleli a hibás darabokat, és jelzi a problémát.

„A kamerás egység mögött egy képfeldolgozó szerver elemzi a képeket, hardvereleme és egy nagyon erős szoftvereleme is van a berendezésnek. A rendszer speciális, nagyfelbontású kamerákat igényel, amelyeket a mesterséges intelligenciás alkalmazásokhoz fejlesztettek. Ez tulajdonképpen egy K+F projektnek is tekinthető, hiszen korábban nem csinált ilyet senki” – tette hozzá az ügyvezető.

Jelenleg a szerződéskötés szakaszában vannak, tavaly nyár óta dolgoznak a projekt előkészítésén. Fontos hozzátenni, hogy mostanra vált hozzáférhetővé és megfizethetővé az a technológia, amivel meg lehet oldani a feladatot. „A szerződéskötés után megkezdjük a konkrét megvalósítást, így mintegy fél éven belül el is készülhetünk. Először a bólyi gyártósorra alakítjuk ki a boxot, ez lesz a pilot projekt, és ha ott jól működik, a cég összes gyártósorán bevezetik” – részletezte Herbály István.

Kihívások a minőségellenőrzésben

„A Terrán hazai és külföldi gyáraiban naponta 300 ezer darab cserepet gyártunk olyan technológiával, ami szinte nem is igényel emberi beavatkozást. A gyártósorok automatizáltak, a távolról, számítógépekkel vezérelt robotok gyorsan és hatékonyan dolgoznak, és a gyártás hatékonyságának, valamint a termék minőségének növelésére folyamatosan keressük a legújabb megoldásokat” – mondta a gyártó cég ügyvezetője.

„Nagy a kihívás a termékeinkkel kapcsolatban, hiszen a cserép egy olyan építőanyag, amely évtizedeken, generációkon keresztül hivatott megvédeni az időjárás viszontagságaitól az épületeket és a bennük élő embereket. Ezért roppant fontos a minőség. Mivel bányászott alapanyagokból dolgozunk, sohasem ugyanolyan a homok, a cement, és mivel rendkívül nagy mennyiséget gyártunk, ezért a minőségbiztosítás oldaláról jelentősek az elvárások. Ha a mostani fejlesztés elkészül, az nagy előrelépés lesz a számunkra. Külön öröm, hogy a helyben lévő műszaki-technológiai intellektuális hátteret tudjuk felhasználni és integrálni a gyártásunkba” – emelte ki Gódi Attila.