Félnek a robotoktól az építőiparban

Kapcsolódó cikkek

Félnek a robotoktól az építőiparban

Félnek a robotoktól az építőiparban

gyártás

2 perc

Az építőipari vállalkozások többsége még digitálisan éretlen, de egyre többen használnak internetet és informatikai eszközöket.

Minden harmadik építőipari szakember félti a munkáját a robotoktól, mégis sokan adnák robot kezébe a munka nehezebb végét – derül ki a Mapei Kft. friss felméréséből, melyben 230 építőipari kisvállalkozót kérdeztek.

A megkérdezettek 98%-a internetezik rendszeresen: 46% okostelefonon, 54% asztali gépen. 79 százalékuk használ mobilinternetet. A válaszadók mindössze 11%-a rendel interneten építőanyagot, azonban szerszámot 72% rendelt már online.

„A mobiltelefon, a mobilinternet az építőiparban is megkönnyítette a digitális eszközök elterjedését. Sokan egyszerűen átugrották a számítógépet, és az okostelefon az első informatikai eszköz, amit használnak. Mobilon böngésznek, e-maileznek, készítenek képeket a munkáikról és mutatnak referenciát a megrendelőknek” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Nincs piaci kényszer a fejlesztésre

Az már kevésbé kedvező eredmény, hogy a megkérdezettek 75%-ának nincsen weboldala. Többségüknek azért, mert úgy érzik, nem kell, van elég megrendelésük így is. 28% regisztrált valamilyen online szakemberajánló oldalon, 11% pedig tervezi.

Az ügyvezető szerint ez óriási hiba. Ugyanis éppen most kellene fejleszteni például a digitális képességeket, amikor bővül az építőipar. Ez ugyanis versenyelőnyt jelenthet, főleg amikor lassul az ágazat. Azonban akkor már késő fejlesztésekbe kezdeni.

A digitális eszközök terjedését hátráltatja az is, hogy az ágazatban még mindig az ajánlás a legdominánsabb marketingeszköz. Mindössze a válaszadók 12%-a jut az internetről megrendeléshez. A válaszadók 93%-a megrendelők, valamint 61%-uk más szakember ajánlásai révén jut munkához.

Előbb kell félni az innovatív konkurenstől, mint a robotoktól

A válaszadók 37 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy robotok építik a házakat. A feladat, amit a többség rábízna az újabb gépekre, az a falazás, betonozás, vakolás vagy anyaghordás lenne.

„Sokan nem is hinnék, de például falazó robot már létezik, és óránként mintegy ezer tégla lerakására képes. Sőt, már lehet épületeket nyomtatni, ami kiváltja a falazást. Azonban még jó időbe telik ezeknek a technológiáknak az elterjedése. Előbb kell félni a digitálisan érett konkurensektől, mint a robotoktól. Jó eséllyel a digitálisan érett építőipari vállalkozások fogják elhalászni a legjobb megrendeléseket, és valószínűleg ők fogják megvenni később a robotokat, hogy hatékonyabbá tegyék a munkát” – vélekedett Markovich Béla.