Rengeteg munkaóra megspórolható az építőiparban

Kapcsolódó cikkek

Rengeteg munkaóra megspórolható az építőiparban

Rengeteg munkaóra megspórolható az építőiparban

gyártás

4 perc

Összesen 2 millió négyzetméternyi terület, így például autógyár, luxuslakópark, irodák és étterem is épül a jövőben közvetve egy magyar építőipari alkalmazás segítségével.

Három hónap alatt Magyarország 20 legnagyobb magasépítő cégéből hat választotta a magyar fejlesztésű BauApp alkalmazásokat, hogy digitalizálja folyamatait. A 21. század technológiája a Bostonban és Londonban is működő magyar startup, a Mobilengine leányvállalatának, a BauAppnak köszönhetően válik elérhetővé idehaza.

A WHB, a KÉSZ Holding, a Futureal, a DVM Group, a Metrodom és a Weinberg 93 döntött a bevezetés mellett. A BauApp harmadik verziója (V3) október közepétől lesz elérhető. A fejlesztőcég a vállalatok visszajelzései alapján is további funkciókkal bővítette a dobozos termékeket. Idén például a Mercedes autógyár, de több százezer négyzetméternyi iroda, és több mint 10 ezer lakás építésében is alkalmazzák ezt a programot.

Az alkalmazások egyelőre az építkezés három területét könnyítik meg: a minőségellenőrzést, a raktározást és az anyagszállítást.

„Örülünk, hogy az eredetileg külföldi ügyfeleinkre szabott termékeink egy részét tudja a magyar piac is adaptálni. A hazai építőipari vállalatok számára kész termékeket kínálunk, személyre szabásra nincs lehetőség, de úgy tervezzük, hogy visszajelzéseik alapján negyedévenként fogjuk az új verziókat bemutatni” – mondta a Mobilengine alapítója.

„Egy nagy amerikai építőipari ügyfelünk, a Suffolk Construction januárban segítségünkkel vezette be az egészségügyi és biztonsági ellenőrzés mobilalkalmazást. Nyolc hónap alatt 20%-kal csökkent a balesetek száma ennek köszönhetően. A rendszert összekapcsoljuk a mesterséges intelligencia elemző rendszerrel, és így hamarosan képesek leszünk előre jelezni, hogy adott napon milyen rizikófaktorok várhatók. Prediktív módon előre figyelmeztet az alkalmazás, hogy bizonyos alvállalkozók, technológiák, munkatípusok esetén fokozottabb ellenőrzésre van szükség” – utalt a további digitalizációs lehetőségekre Dálnoki Ádám.

Sok mindenre rálát távolról a program

A BauApp Raktár app még logikusabb lett, így például az átadásnál és visszavételnél megjegyzés fűzhető az építkezéseken használt eszközök állapotához: hol törött, hol van rajta esetleg karcolás. Mindez azt is láthatóvá teszi, hogyha egy dolgozó rendszeresen leamortizálja a nála lévő gépeket. A rendszer azt is látja, hogy melyik munkavállaló mivel dolgozik adott nap. Ha pedig egy eszköz használhatatlanná vált, könnyedén le tudják selejtezni. Az appból a teljes eszköztörténet kiexportálható a webes felületen.

A BauApp Minőség app célja, hogy a feltöltött tervrajzokra felvitt hibajegyek könnyedén átláthatóak legyenek mind a központ, mind a minőségellenőrzést végző helyszíni kolléga, mind az alvállalkozó számára. A hibajegyek sorszámot kapnak. A mobilalkalmazásban a teljes hibalista szűrhető és listázható, és akár mobilon is lezárhatóak a hibák. Emellett nemcsak az adott szakág hibáit tudják lekérni e-mailen. Az applikáció új verziójában látható lesz, hogy egy adott projekten összesen, valamint szakáganként és alvállalkozóként mennyi hibajegy van.

Milliókat spórolhatnak

„Megdöbbentő azt látni, hogy a cégek nehezen tudják a központi irodában megmondani, milyen eszközöket bérelnek, azok hol vannak az építkezésen, és használatban vannak-e. A BauApp Raktár app új verziójával csökkenteni lehet a bérleti időt és bérleti kiadásokat, hiszen a program nyilvántartja majd a bérelt eszközöket, és figyelmeztet, hogyha azok nincsenek használatban. Ezeknek a gépeknek többtízezer forintos napi bérleti díjuk van. Tehát máris spórolt a cég, ha erre az alkalmazásunk rávilágít” – részletezte Dálnoki Ádám.

„Szintén nem tudták eddig a raktárban, hogy adott eszköznek mikor jár le a garanciája. Nem mindegy az sem, hogy még éppen előtte átnézik, és elvégzik rajta az esetleges, még garanciális javításokat vagy sem. Az építkezéseknél használt gépeknél szintén lényeges az érintésvédelmi ellenőrzés, amire szintén figyel az alkalmazás. Ha időben figyelmet fordítanak erre, akkor az eszköz továbbra is, folyamatosan kiadható marad. Ez csak néhány példa, mellyel akár több millió forint spórolható meg minden építkezésen” – tette hozzá a startup alapítója.

A szakember szerint az építőipar hatékonyságára globálisan is mondható, hogy más iparágakhoz képest sokkal kevesebbet fejlődött az elmúlt évtizedekben, és a BCG globális felmérése alapján a kivitelezés hatásfokával mindenütt adódnak problémák. Bár azért jelentős különbségek tapasztalhatók kelet és nyugat között akár Európán belül is. Az Euroconstruct és a Statista adatai szerint a magyar építőiparban például egy emberre 6,5 millió forint árbevétel jut, míg a teljes európai átlag 28 millió forint.