Intelligens követés: nyomunkban a robotok

Kapcsolódó cikkek

Intelligens követés: nyomunkban a robotok

Intelligens követés: nyomunkban a robotok

gyártás

2 perc

A Boston Dynamics fej nélküli robotkutyája az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, és az ipart is meghódítaná.

2020 decemberében a vállalat közzétett egy videót, amelyben kétlábú társai és egy struccszerű robot mellett Spot is táncolt a The Contours ’Do You Love Me?’ című számára – nem kevés online rajongót szerezve ezzel. Most pedig a furcsa kinézetű robotkutya az ember és a gép közötti együttműködést emelheti újabb szintre.

A Trimble hardver- és szoftvercég, valamint a Piaggio Fast Forward (PFF) intelligens követési megoldást nyújtó társaság új együttműködése ugyanis támogathatja a Spot segédprogramját és más robotikai rendszereket, ezzel segítve azok széles körű ipari alkalmazását.

Greg Lynn, a PFF vezérigazgatója elmondta, a robotikai cégek többségével ellentétben ők nem akadálypályaként tekintenek a világra, hanem az emberek és a robotok fizikai értelemben vett mozgását kutatják. Céljuk a különféle – eredetileg az ember által végzett – feladatok automatizálásának segítése bonyolult hardveres megoldások kiépítése nélkül.

A Trimble és a PFF együttműködése magában foglalja az intelligens követési modul prototípusát is, amely a Spot által használt Trimble fejlett pozicionálási technológiájára épít. Ennek segítségével a robot könnyedén, külön joystick nélkül irányítható. A vezérlés számos navigációs módszerrel történhet – legyen szó önvezetésről vagy távolról történő operatív vezérlésről.

Amint azt Lynn kiemelte, mindez hozzájárulhat a végső cél eléréséhez, azaz a gépek ipari környezetben történő, biztonságos és intuitív működtetéséhez.

A szenzoros rendszer néhány gombnyomással aktiválható és összekapcsolható az irányító személlyel, aki így speciális ismeretek, joystickok vagy alkalmazások nélkül vezérelheti a Spotot vagy más robotokat. Az eredetileg PFF robotok számára kifejlesztett intelligens követési technológia az PFFtag nevű, önálló modulnak köszönhetően integrálható más gépekbe is.

Michele Colaninno, a Piaggio Fast Forward alapítója és elnöke úgy véli, a robotok egyre inkább jelen vannak mind a magán-, mind a szakmai életben, és segítenek az emberi tevékenység kevésbé fárasztóvá, ugyanakkor jóval hatékonyabbá tételében.

„Hiszek abban, hogy a technológia és a robotika emberek szolgálatába történő állítása jelentős szerepet játszhat az egyéni mobilitás átalakításában, valamint a munkahelyek és a városi környezet újradefiniálásában, így segítve a fenntarthatóság növelését és ezzel egy jobb jövő megteremtését” – tette hozzá.

Forrás: