Így profitálhat az ipar a mesterséges intelligenciából

Kapcsolódó cikkek

Így profitálhat az ipar a mesterséges intelligenciából

Így profitálhat az ipar a mesterséges intelligenciából

gyártás

2 perc

A KUKA innovációs versenyének döntősei a robotok betanítását és a gép-ember együttműködést is újragondolták.

Az első részben bemutattuk a német alapítású, de kínai többségi tulajdonban lévő vállalat Artificial Intelligence Challenge versenyét és két döntőbe jutott csapatot. A folytatásban a további döntős fejlesztéssel ismerkedünk meg.

Chorrobot – Nagyobb termelékenység

A belga Leuveni Katolikus Egyetem és a Flanders Make kutatóintézet közös megoldásának célja a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kiaknázása az autógyártók, valamint a kis- és középvállalatok termelékenységének növelése érdekében. Ehhez a kétkezes robotok feladatvégzéséhez kapcsolódó folyamatokat szeretnék leegyszerűsíteni és felgyorsítani.

Koncepciójuk a robotika terén széles körű szakértelemmel nem rendelkezők számára is lehetővé teszi, hogy bemutassák a feladat egyes aspektusait, és intuitív módon határozzák meg az egyéb szempontokat – egy grafikus felhasználói felület használatával. Mindez megkönnyíti a nem merev szerkezetű és rögzítés nélküli alkatrészek összeszerelését, valamint a strukturálatlan környezetben végzett ellenőrzési műveletek végrehajtását.

CHRIS – Ember és robot közötti hatékonyabb együttműködés

A koronavírus-világjárvány idején a különféle segítő robotok jelentősen megkönnyíthetik az emberek dolgát. A gépek azonban sokszor nehezen konfigurálhatók az adott feladathoz. A szingapúri A*STAR Institute for Infocomm Research (I2R) csapata a gépi intelligencia legújabb eredményének számító, programozás nélküli megközelítésre épít.

Ez a technológia természetesebb és biztonságosabb együttműködést tesz lehetővé az ember és a robot között, aminek különösen nagy hasznát lehet venni bizonyos típusú gyártási környezetekben. A koncepció magában foglalja a betanítást, a kapcsolódó tevékenységek „megértetését”, valamint a multimodális érzékelést (látás, érintés és beszéd), valamint a „gondolkodást” is.

CRC – Segítség az építőiparnak

A COVID-19 járvány és az ezzel járó társadalmi távolságtartás fokozta a távmunka előtérbe kerülését. Az építőiparban azonban igencsak korlátozott az online eszközök használata. A németországi RWTH Aachen Egyetem csapata ezért az automatizálási technológiát szeretné integrálni az online környezetben történő együttműködésbe.

A Cloud Remote Control lehetővé teszi a felhasználók számára a robotok távolról történő irányítását és a kapcsolódó folyamatok monitorozását. Új lehetőségeket teremtve ezzel az Ipar 4.0 eszközök közötti kommunikációjában, valamint az AI-technológia terén. Így a fizikai értelemben vett távolság is biztosítható, ugyanakkor a robotokkal történő szoros együttműködés is megvalósítható az automatizált építkezések területén.

Forrás: