IFA 2018: csúcsprocesszort mutatott be a Huawei

Kapcsolódó cikkek

IFA 2018: csúcsprocesszort mutatott be a Huawei

IFA 2018: csúcsprocesszort mutatott be a Huawei

gyártás

3 perc

Percenként akár 4500 fotót képes feldolgozni a Kirin 980.

A Huawei fogyasztói üzletága a berlini IFA szórakoztatóelektronikai és háztartási gép szakkiállításon mutatta be legújabb innovatív fejlesztését. A Kirin 980 a világ első olyan mesterséges intelligencia által támogatott chipje, amely 7 nanométeres – tajvani – TSMC processzorral van felszerelve. Ennek köszönhetően a chip egy négyzetcentiméteres területén 6,9 milliárd tranzisztort sűrít össze – többet, mint a korábbi generációs chip, a Kirin 970 (5,5 milliárd) esetében.

A cég szerint az új chipkészlet eddig nem tapasztalt felhasználói élményt biztosít az alkalmazások gyorsasága, egyidejű használata és a grafikai megjelenítés terén egyaránt. A bejelentések között szerepeltek továbbá a vállalat új készülékei, a Huawei AI Cube hangszóró és a Huawei Locator navigációs okoseszköz is.

Kimagasló teljesítmény, elképesztő grafikai élmény

A Kirin 980 az első olyan processzor, melynek nyolcmagos konfigurációjában két szupergyors Cortex-A76-os és két gyors Cortex-A76-os alapú, valamint négy Cortex-A55-ös mag található. Ezek 75%-kal erősebbek és 58%-kal hatékonyabbak, mint a tavaly bemutatott Kirin 970-ben lévők.

A feladatainak megfelelő, rugalmas elosztásáról a beépített, innovatív Kirin 980 CPU alrendszere gondoskodik. A háromszintes energiahatékonysági szerkezetű, úgynevezett Flex-Scheduling technológiának köszönhetően a processzor más-más magokkal végezteti el az azonnali, megterhelő feladatokat és folyamatosan elvégzendő, mindennapi tevékenységeket.

A kínai cégnek ez az első olyan mobil AI platformja, amely két neurális feldolgozó egységet (NPU) használ. A dupla NPU-nak köszönhetően a chip nagyobb feldolgozóerővel és intelligenciával rendelkezik.

A két egység közötti összhangnak köszönhetően a Kirin 980 percenként 4500 képet ismer fel, ami 120 százalékos növekedést jelent elődjéhez képest. A Huawei saját negyedik generációs ISP-jét, vagyis képfeldolgozó processzorát is integrálta a chipbe. Az új ISP 46 százalékkal jobb adatátvitelt biztosít az előző fejlesztésnél, illetve minden eddiginél jobban támogatja a többkamerás konfigurációkat.

A Kirin 980-ba épített új HDR színreprodukciós technológiának és a Multi-pass zajcsökkentő megoldásoknak köszönhetően láthatóvá válnak a kép legfinomabb részletei – akár rosszabb fényviszonyok között is. Az ISP 97,4 százalékos pontossággal képes felismerni a kamera előtt mozgó tárgyakat, így a felhasználók könnyedén készíthetnek fényképet mozgásban lévő pillanatokról is, illetve 33 százalékkal kisebb késleltetéssel tud videókat készíteni, mint korábban.

A mesterséges intelligencia hajtotta chipkészlet támogatja az olyan általános nyílt forráskódú AI keretrendszereket, mint a Caffee, a Tensorflow vagy a Tensorflow Lite, valamint biztosítja azokat az eszközöket, amellyel a fejlesztők könnyedén tudnak meríteni a duál NPU-k feldolgozási képességeiből. Ez a világ első olyan chipje, amely támogatja az LTE Cat.21 kapcsolatokat, maximális letöltési sebessége pedig elérheti akár az 1.4Gbps-t is.