Megállíthatatlanul tör előre a biometrikus technológia

Kapcsolódó cikkek

Megállíthatatlanul tör előre a biometrikus technológia

Megállíthatatlanul tör előre a biometrikus technológia

IoT Podcast

1 perc

Ujjlenyomat-felismerőt vagy számkombinációt alkalmazunk, ha meg akarjuk nyitni a telefonunkat? Más aktuális technológiai kérdésekkel együtt ezt is vizsgálta a Huawei magyarországi kutatása.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A 7 ezer fős felmérésben a résztvevők 60 százaléka az ujjlenyomat-olvasót, mint feloldási módot preferálta. Így ez a biometrikus azonosítás egyértelműen beelőzte a jelszavas védelmet. A kevésbé biztonságos feloldó minták népszerűsége jelentősen csökkent, amit jól érzékeltet, hogy a megkérdezett felhasználók harmada se alkalmazza már az előre beállított mintázatokat.

A 2016-ban megjelent arcfelismerő technológiát bár egyelőre kevesen használják, de ezt tartják a legmodernebb feloldási módnak, és a többség szívesen ki is próbálná a jövőben.

A várakozások szerint a mesterséges intelligencia (AI) elterjedése egyre inkább segíteni fogja a felhasználót, és a biometrikus technológia is egyre nagyobb szerephez jut. Mindez pedig már nem feltétlenül csak a megszokott ujjlenyomat-olvasó vagy az arcfelismerő szenzorokat jelenti, hanem az AI-megoldások elterjedésével akár az emberi hangot vagy a test különböző rezgéseit is használhatják azonosításként az okoskészülékek.

A Trend FM műsorában szó volt arról is, hol tart az ötödik generációs hálózat, az 5G fejlesztése, és hogy ez mit hoz a mindennapokban. Szűcs Péter a Huawei Magyarország két vezetőjével, Krecsmár Csabával és Vörös Zsolttal beszélgetett.