Így is mérsékelhető az energiazabáló cégek fogyasztása

Kapcsolódó cikkek

Így is mérsékelhető az energiazabáló cégek fogyasztása

Így is mérsékelhető az energiazabáló cégek fogyasztása

energia

3 perc

Hiába szól manapság minden a klímaváltozásról, mégis évről évre egyre nő a globális energiaigény, így 2050-ig mintegy 50 százalékkal emelkedhet az energiafogyasztás a jelenlegihez képest.

Az ellentmondás feloldásához a digitalizáció nyújthat megoldást. Az épületek, az adatközpontok, az ipar és az infrastruktúra digitális átalakításával hatékonyabb, megbízhatóbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb környezetet hozható létre. Ehhez azonban kulcsfontosságú az energiafelügyelet és az automatizálás digitalizálása.

A Schneider Electric friss tanulmánya rávilágít arra, hogy az ilyen jellegű átállásnak köszönhetően nemcsak környezetbarát működés érhető el, de a költséghatékonyság is növelhető. A szervezetek ugyanis a működési költségek akár 85 százalékát megtakaríthatják.

A fejlesztések már csak a vele járó pénzügyi előnyök miatt sem hagyhatók figyelmen kívül. A World Economic Forum és az Accenture 16 ezer vállalat adatait felhasználva állapította meg, hogy általánosságban a digitális technológiákba befektetett tőke megtérül, használatukkal pedig nő az árbevétel és a termelékenység.

A Schneider Electric legújabb jelentésében ilyen, illetve további, a digitális transzformációval járó legfontosabb gazdasági előnyökre mutat rá. A tanulmány 41 ország 230 olyan projektjét elemzi, amelyek a vállalat EcoStruxure platformjának használatára épülnek.

A szakértők három csoportra osztották a sikeres piaci versenyhez nélkülözhetetlen pozitív hatásokat: a beruházási kiadásokhoz (CapEx), a működési kiadásokhoz (OpEx), illetve a fenntarthatósághoz, reakcióidőhöz és teljesítményhez kapcsolódókra. A felmérés négy olyan kulcsfontosságú gazdasági szektorra fókuszál (épületek, adatközpontok, ipar és infrastruktúra), amelyek átalakítása alapvetően változtatja meg az emberek életét, munkáját és szerepét.

A kevesebb sokszor több

A digitális átállással kapcsolatban általános aggodalom, hogy nagy értékű befektetéssel és új, addig ismeretlen rendszerek nehézkes telepítésével, illetve integrációjával jár. A jelentésben vizsgált projektek azonban mindezeknek épp az ellenkezőjét igazolják.

A felmérés szerint a műszaki folyamatok digitalizálása átlagosan 35 százalékos megtakarítást eredményez a beruházási költségek és a folyamatok ütemezése terén. Ezen kívül az új rendszerek és eszközök üzembe helyezési költsége is átlagosan 29 százalékkal csökkenthető. Az eredmények azt mutatják, hogy az IoT előnyeit kihasználva jelentős megtakarítás érhető el a működési kiadások terén is, ami pozitív hatással van a hatékonyságra, a biztonságra és a fenntarthatóságra. A vállalatok átlagosan 24 százalékos energiamegtakarításról számolnak be, amely a digitális átalakításra vezethető vissza.

Az ipari alkalmazások területén a digitális átállás lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy kisebb ráfordítással jobb eredményeket érjenek el – azaz alacsonyabb energiafogyasztás, kevesebb felhasznált anyag és kevesebb munkaóra mellett nagyobb hasznot realizáljanak. Az energiafelügyeleti és az automatizált gyártási folyamatok hatására pedig akár 50 százalékkal nőhet a termelékenység a teljes értékláncon.