Fenntarthatóság: okosvárosok a tisztább levegőért

Fenntarthatóság: okosvárosok a tisztább levegőért

Fenntarthatóság: intelligens nagyvárosok a tisztább levegőért

energia

2 perc

A jövő városait érintő egyik legnagyobb probléma továbbra is a légszennyezés lesz. A Smart City Council olyan projekteket mutatott be, melyek a modern technológiát használják fel az élhetőbb környezet megteremtésére.

Hamburg a kikötőkre koncentrál

A német város levegőjének minőségét nagyban rontja, hogy a kikötőiben tartózkodó nagy hajók – például az óceánjárók – dízelolaj égetésével oldják meg a folyamatos áramtermelést. Az önkormányzat a többi között a Siemens cég Siharbor nevű megoldásával csökkentené mind a levegő-, mind a zajszennyezést. A fejlesztés lehetővé teszi, hogy a hajók saját generátoruk használata helyett a parton kiépített áramforráshoz csatlakozva biztosítsák a szükséges villamos energiát.

Glasgow IoT-alapon monitorozza a levegőminőséget

A skóciai város a Sensing the City kísérleti projekt segítségével igyekszik hatékonyabb és „zöldebb” módon követni a környezeti tényezők változását, és csökkenteni a különböző káros anyagok kibocsátását. A program a mobiltechnológián alapul, és a Libelium IoT szenzor-csomópontját használja az adatgyűjtéshez. A projektben a Strathclyde Egyetem Jövő Városainak Intézetével is együttműködnek.

A megoldás kedvező költségű, ráadásul jól kiegészíti a város által szintén működtetett, drága és korlátozottan használható statikus szenzorállomásokat. A kétféle módszer együttes használatával a hálózati szempontból kevésbé vagy egyáltalán nem lefedett területeken is pontosabban megbecsülhetőek az adatok, és könnyebben beazonosíthatók a szennyezés forrásai.

Oakland autókra szerelt érzékelőket működtet

Az amerikai nagyváros útjain 2015-ben közlekedtek a Google szenzoraival felszerelt járművek, melyek „feltérképezték” a levegő minőségét is. Az autókkal legalább harmincszor hajtottak mintegy 650 kilométert, mindezt 50 napon át megismételve, így megfelelő nagyságú mintát sikerült begyűjteni. Ez alapján még jobban be tudták határolni az egyes városrészeknél akár háztömbökre lebontva is, hogy milyen a városi levegő.

Ahogy az várható volt, legrosszabbnak az ipari területeken és a városon átvezető forgalmas utak közvetlen közelében bizonyult a helyzet. Itt akár többszörösére is emelkedett a toxinok koncentrációja a kicsit távolabbi városrészekhez képest. Ezekkel az adatokkal felszerelkezve a lakosok megalapozott érveket tudnak felhozni az amúgy is szennyezett körzetek további iparosításával szemben.

A cikksorozat első részét itt olvashatja el.