Ezek lesznek 2019 meghatározó technológiai trendjei

Kapcsolódó cikkek

Ezek lesznek 2019 meghatározó technológiai trendjei

Ezek lesznek 2019 meghatározó technológiai trendjei

gyártás

3 perc

Néhány éve még sci-finek tűnt az a jövőkép, ami ma csupán karnyújtásnyira van tőlünk: robotok végzik a munkát, az otthonunkban minden automata és hangvezérléses, sőt az önvezető autókra is vannak már példák az utakon.

Az iparágakat 2023-ra átalakító trendek közül az energiamenedzsmenttel és automatizálással foglalkozó Schneider Electric kigyűjtötte a legjelentősebb technológiai területeket.

Autonóm eszközök

Mindegy, hogy autókról, robotokról, esetleg mezőgazdasági gépekről beszélünk, az autonóm eszközök mesterséges intelligenciát (MI) használnak arra, hogy végrehajtsák az eredetileg emberek által végzett munkát. Az MI-vezérelt autonóm eszközöket valószínűleg leginkább egy-egy betanított feladatra fogják használni a vállalatok, mivel azok nem rendelkeznek az emberi agyéval megegyező képességekkel a döntéshozatal vagy az általános célú tanulást terén.

A szakértők szerint a robotizált gyártás, valamint a gyárak és gyártási folyamatok növekvő automatizációja miatt egyre nagyobb szükség lesz robotikai szakemberekre, akik az egyszerű és az összetett robotokat egyaránt képesek koordinálni, beállítani és karbantartani. A robotika támogatja és jelentősen javítja az olyan összetett, veszélyes és/vagy érzékeny munkafolyamatokat, amelyeket jelenleg még mindig emberek végeznek vagy ellenőriznek.

Fejlett analitika

A mesterséges intelligencia az adatfeldolgozást is jelentősen átalakítja a következő években. Az internetre csatlakoztatott eszközökből áradó adatmennyiség olyan óriásira duzzadt, hogy az adatelemző szakemberek ma már képtelenek fizikailag feldolgozni ezt a temérdek információt. Túl sokáig tartana ugyanis végigvenni az összes következtetési lehetőséget.

A fejlett analitika algoritmusokat használ, miközben kizárja az emberi hiba lehetőségét, így képes rejtett mintákat is beazonosítani, és kulcsfontosságú következtetéseket levonni az adatokból.

A Gartner szerint 2020-ra várhatóan az adatelemzési feladatok több mint 40 százaléka automatizált lesz, ami a termelékenység növelését eredményezi.

A Schneider Electric szakemberei is egyetértenek azzal, hogy a teljesítmény növeléséhez olyan megoldásokra van szükség, amelyek kiváltják, illetve hatékonyabbá teszik az emberi munkát, és a digitális eszközökből folyamatosan jövő információk azonnali feldolgozásával képesek önállóan is irányítani a komplex rendszereket.

A vállalat IoT-alapú EcoStruxure platformja ehhez biztosít alapot. A nyílt architektúra egymással összekapcsolt és kommunikáló eszközökre épül, amelyeket a helyi üzemeltetéshez szükséges felügyeleti és vezérlőszoftverek egészítenek ki. Bármely gyártó kommunikációra képes termékei integrálhatók a rendszerbe, hiszen az képes a különböző technológiák összehangolására. Az igazi hozzáadott értéket azonban a felhőalapú alkalmazások, az analitika és az optimális működést támogató digitális szolgáltatások jelentik.

Okos életterek

Az okos tér egy olyan fizikai vagy digitális környezet, amelyben az emberek és a technológiai eszközök kölcsönhatásba lépnek egymással egy folyamatosan egyre nyitottabbá, összekapcsoltabbá és intelligensebbé váló ökoszisztémában. Ennek legátfogóbb példája az okosváros, ahol az üzleti, lakossági és ipari közösségeket összefogó területeket intelligens várostervezési eszközökkel alakítják ki, és ahol mindegyik szektor a társadalmi és közösségi együttműködést szolgálja.

A Dolgok Internete (IoT) a lakó- és irodaházakon túl nagyobb egységben, a városok szintjén is komoly lehetőségeket tartogat. Az időjárási körülmények alapos elemzésével például pontosabb előrejelzések készíthetők, amelyek segítik a kockázatok csökkentését. A biztonság is növelhető videokamerás megfigyelőrendszerekkel, valamint az energiafogyasztás hatékonyságának növeléséhez és a fenntarthatóbb működés biztosításához is léteznek intelligens rendszerek.

Az okosvárosokhoz készült szoftverek valós idejű adatokkal és elemzéssel segítik a döntéshozatalt és a folyamatok optimalizálását, legyen szó tömegközlekedésről, vízfelhasználásról és szennyvízkezelésről vagy éppen az adatközpontok, valamint egyéb létesítmények eredményesebb üzemeltetéséről.

A cikket hamarosan folytatjuk.