Épül Lengyelország első digitális alállomása

Épül Lengyelország első digitális alállomása

Épül Lengyelország első digitális alállomása

energia

2 perc

Az ABB digitális energiamenedzsment technológiája kompaktabb, megbízhatóbb és biztonságosabb rendszert ígér.

Lengyelország legnagyobb áramszolgáltatója, a Tauron Dystrybucija a délnyugat-lengyelországi Oborniki Śląskie városában működő 110 kilovoltos (kV) alállomás korszerűsítésére adott megbízást az ABB-nek. 

Energiamenedzsment okosan

Az alállomás az egyik legfontosabb eleme a villamosenergia-hálózatnak, amely az áramot eljuttatja a legtávolabbi felhasználókhoz is. A rendszer folyamatos és zavarmentes működése kulcsfontosságú szerepet játszik az áramszállítás garantálása és biztonsága szempontjából. Ahhoz, hogy ezt a fontos funkcióját teljesíteni tudja, az alállomásnak megbízhatóan és hatékonyan kell üzemelnie, illetve zavartalanul kell kommunikálnia a vele együttműködő berendezésekkel. 

Az ABB a 110 kV-os kapcsolóberendezés mellett felújítja a védelmi- és vezérlőrendszereket, valamint a mérő és telekommunikációs rendszereket is. A létesítmény IEC61850 digitális kommunikációs protokollt fog alkalmazni, amely összekapcsolhatóságot és kölcsönös kompatibilitást biztosít. Azt is lehetővé teszi majd, hogy a rendszert összekössék az energiaszolgáltatókkal, és kritikus információkat gyűjtsenek a különféle eszközökről. A gyűjtött információk segítségével az üzemeltető gyors döntéseket hozhat a kritikus helyzetekben. 

A projekt keretében a kommunikációs vonalak többségét optikai kábelekkel építik ki, így nagyobb adatátviteli kapacitást biztosító digitális kommunikáció valósul meg, illetve javul az adatátvitel biztonsága is. A felújított rendszer optimalizálja a költségeket, és csökkenti a környezeti hatásokat is. A beruházás része az optikai áramszenzorok felszerelése is. Az érzékelők feladata az energiaáramlás felügyelete, ellenőrzése lesz. A projekt keretében kicserélik a régi készülékeket is, aminek köszönhetően tovább javul az üzembiztonság és a mérési pontosság.

„A korszerűsítés nyomán javul az alállomás vezérelhetősége, kezelhetősége és megbízhatósága, illetve a korszerű létesítmény elősegíti, hogy a megbízónk optimalizálni tudja a költségeket” – mondta Patrick Fragman, az ABB hálózatintegrálási részlegenének a vezetője. 

Az év első felében a vállalat New Yorkban már sikeresen befejezett egy hasonló projektet, amelynek a keretében digitális technológiák beépítésével korszerűsítette az egyik kulcsfontosságú alállomást, amely sok százezer fogyasztó áramellátását biztosítja Manhattanben.