Kisokos az okoshálózatokhoz

Kisokos az okoshálózatokhoz

Kisokos az okoshálózatokhoz

energia

2 perc

A Dolgok Internete sok iparágban, így például az energiatermelésben és -szolgáltatásban is jelentős innovációkat hoz.

Korábban már írtunk arról, hogy miként jutottunk el az áramhálózatokat kiszolgáló okosmérőktől kezdve a valódi okoshálózatokig, most vegyük sorra, hogy milyen újszerű megoldásokat lehet elvárni a jövő áramszolgáltatóitól.

Kétirányú kapcsolat

Intelligens stratégia az energetikai piacon

A fogyasztók ma már nemcsak használják, hanem sokszor termelik is az elektromos energiát. Ezt a kétirányúságot az intelligens hálózatok jól kezelik, ráadásul segítségükkel energiát takaríthatunk meg, csökkenthetjük a költségeket, a rendszer pedig használhatóbbá és átláthatóbbá válik. Mivel így könnyebb a fellépő hibákat is felfedezni, izolálni és helyrehozni, az ellátás megbízhatóbbá válik.

Az sem utolsó szempont, hogy az energiaszükséglet aktív menedzselésének köszönhetően a felhasználók optimalizálhatják saját fogyasztásukat, mindez pedig végső soron erőforrásokat takarít meg és hozzájárulhat a környezet védelméhez is.

Rugalmas termelés és hatékony elosztás

Az elektromos hálózatok körüli legnagyobb kihívás jelenleg a tárolás. Az intelligens hálózatok ebben is segítenek, és hatékonyabbá tehetik az erőforrás-menedzsmentet. A legnagyobb előnyüknek ugyanakkor az energiafelhasználás optimalizálását tartják, ami például megfelelő tarifacsomagok bevezetésével csökkentheti a csúcsidőszakok túlterheltségét, és a fogyasztás egy részét a völgyidőszakokba terelheti.

Energetika okosan

Az Internet of Things (IoT) a felvázolt folyamatban tölthet be fontos szerepet azzal, hogy például internetképessé teszi a hálózatok minél több egységét. Ahogy fejlődnek az okosvárosok, úgy fejlődik a Dolgok Internete is, és az intelligens hálózatok egyre jobban hasznosítják a létrejövő kapcsolódási lehetőségeket, az adatfeldolgozási funkciókat és az azonnali reagálás lehetőségét. Az IoT lehetővé teszi a hálózatokkal és a központtal való állandó kapcsolatot is, és biztosítja a nagy mennyiségű adatgyűjtést (Big Data).

Arról nem is beszélve, hogy probléma esetén lehetővé teszi a kétirányú megoldásokat a helyzet kontrollálására és a károk enyhítésére. A felhasználók applikációk és más okosmegoldások segítségével is folyamatosan követhetik saját energiafogyasztásukat vagy azonnali kapcsolatba léphetnek a szolgáltatóval.