Beújít a Google – Radarral turbózzák fel a Nest termosztátot

Kapcsolódó cikkek

Beújít a Google – Radarral turbózzák fel a Nest termosztátot

Beújít a Google – Radarral turbózzák fel a Nest termosztátot

energia

2 perc

Az okostelefonokhoz tervezett gesztusvezérlés a fűtés beállításánál is jól jöhet.

Az agresszív árazásra utaló 129 dolláros okoseszköz heteken belül kapható lesz. A Google Nest-család újabb tagját gesztusvezérléssel is lehet majd irányítani. Az eddigi legolcsóbb darab a Nest zászlóshajójának számító 249 dolláros termosztát, illetve a 169 dollárért elérhető Nest E volt. Utóbbihoz hasonlóan az új változat is műanyag borítást kapott – szemben a csúcskategóriás darabok fémből készült kivitelezésével.

A Google emellett néhány érintésalapú funkciót gesztusvezérlésre cserél. Az új termosztát – a tavalyi Google Pixel 4 telefonban található Soli rendszerhez hasonlóan – beépített szenzort tartalmaz. A hőmérséklet így kézlegyintéssel is beállítható, és a menüben történő navigálás is megoldható ezzel a módszerrel.

A Soli projekt néhány évvel ezelőtt kezdődött a Google Advanced Technology and Projects (ATAP) inkubátorában. Az okostelefonoknál, okosóráknál vagy akár az intelligens hangszóróknál jól kamatoztatható mozgásérzékelős radartechnológia lényege, hogy érzékeli az ujjak legapróbb mozdulatait is.

Az új termék is alátámasztja a Google legújabb, kedvezőbb árfekvésű hardvereket kínáló stratégiáját. Így például az olcsóbb Pixel telefonok tavaly mutatkoztak be. Az új Pixel 5-ös készülék 699 dollárért érhető el, ami 100 dollárral alacsonyabb a Pixel 4 áránál. A nemrég megjelent Nest Audio okoshangszóró pedig 99 dollárba kerül, ami jóval kevesebb a versenytársak hasonló kategóriás termékeinek árához képest.

Mindennek hátterében vélhetően az állhat, hogy a Google hardverrészlege nyomás alatt áll. Olyan eredményeket kell felmutatniuk, amelyek a vállalat javára szolgálnak, miután fejlesztéseik több százmillió dolláros költségeket emésztettek fel.

Az újabb okostermosztát várhatóan könnyebben versenybe száll majd a Honeywell és az Ecobee rivális darabjaival, és potenciálisan új ügyfeleket is hozhat a cég hardvertermékei számára.

A keresőóriás még 2014-ben vásárolta fel a Nestet, és évekig önálló társaságként az Alphabet ernyője alatt működtette azt. 2018-ban a Nest beolvadt a Google nagyobb hardverrészlegébe. Tavaly pedig az okosotthon-stratégia egységesítése érdekében a vállalat megkezdte a Nest és a Google felhasználói fiókok egyesítését.

Forrás: