Beszól az energiapazarlóknak a virtuális asszisztens

Kapcsolódó cikkek

Beszól az energiapazarlóknak a virtuális asszisztens

Beszól az energiapazarlóknak a virtuális asszisztens

energia

2 perc

Az Amazon Alexa képes akár folyamatosan követni az otthoni okoseszközök áramfogyasztását, és figyelmeztetni, hogy hol pörög a kelleténél többet a villanyóra.

Az összegyűjtött információ megjelenik az Alexa energiafogyasztás-követő felületén. Ezt adatforrásként használva, a hangasszisztens önállósítja magát, és képes proaktívan kikapcsolni az éppen nem használt készülékeket, ezzel is energiát és pénzt takarítva meg a felhasználónak.

Az energiafogyasztási felület tavaly szeptemberben jelent meg az applikációban. Kezdetben a hozzá csatlakoztatott néhány típusú eszköz becsült fogyasztásáról adott tájékoztatást. A frissített változathoz az alkalmazásprogramozási felületnek köszönhetően már sokkal többféle készülék csatlakoztatható, legyenek azok fényforrások, tévék, vízmelegítők, fűtőeszközök, termosztátok, konnektorok vagy kapcsolók.

Kétféle lehetőség van: az okoseszközök vagy informálják áramfogyasztásukról a digitális asszisztenst, vagy lehetővé teszik, hogy azt a beépített mesterséges intelligencia saját algoritmusai segítségével megbecsülje.

Az energiafogyasztás-követő integrálása következtében a jelenlegi és jövőbeli eszközök okosabbak lehetnek, ami vonzó lehet azoknak, akik fenntarthatóbbá szeretnék tenni az otthonukat – emelte ki Ben Grossman, a cég marketingvezetője. Első körben az amerikai vevők akár az alapján is dönthetnek egy adott készülék mellett, hogy az támogatja-e az ilyen típusú alkalmazást, és lehetővé teszi-e a fogyasztás követését és optimalizálását.

Proaktív intelligencia

Az energiafogyasztás monitorozása akkor is hasznos lehet, ha a felhasználó nem szeretne külön figyelmet fordítani erre. A hunches (megérzések) funkcióval a gyártók lehetővé tehetik, hogy a virtuális asszisztens magától lekapcsolja a nem használt lámpákat és eszközöket.

A hunches korábban az Alexa segítségével vizsgálta az általános energiafogyasztási szokásait, majd javaslatot tett például a lámpák fel-le kapcsolásának időzítésére. A fejlesztés következtében a virtuális asszisztens viszont már képes proaktívan is működtetni a lakásban lévő készülékeket, és szabályozhatja az intelligens izzók, kapcsolók vagy éppen termosztátok működését anélkül, hogy erre minden alkalommal az otthoniak engedélyét kérné.

Egyre több készülékkel használható

Ez a funkció is segítheti az Amazont az újabb smart home terén történő együttműködések kialakításában is. A vállalat 2020 nyarán hozta ki az Alexa Connect Kit (ACK) modul új verzióját. Az óriáscég arra ösztönözné a készülékgyártókat, hogy minél többen építsék be az Alexát különböző IoT-termékeikbe.

Az Espressif chipszettel szerelt modul bármilyen okoseszközbe integrálja a virtuális asszisztenst anélkül, hogy a gyártónak gondoskodnia kéne valamilyen firmware vagy Alexa-képesség beépítéséről. Az Alexa for Residential program pedig az ingatlankiadóknak jelenthet segítséget, használatával a felek könnyebben monitorozhatják és meghatározhatják a várható energiaköltségeket.

Forrás: