Ausztrál bozóttüzek: rákapcsolnak az IoT-fejlesztők is

Ausztrál bozóttüzek: rákapcsolnak az IoT-fejlesztők is

Ausztrál bozóttüzek: rákapcsolnak az IoT-fejlesztők is

energia

2 perc

Az ausztrál Davey Water és a holland autonóm szoftvereket fejlesztő Widget Brain összefogott, hogy közös erővel enyhítsék a bozóttüzek által okozott ingatlankárokat.

A helyi vállalat Firefighter (Tűzoltó) vízszivattyúinak legújabb verziója a Remote Start Firefighter nevet kapta. Az eszközt az ingatlantól távol tartózkodó lakó vagy üzlettulajdonos egy fenyegető bozóttűz esetén akár SMS segítségével is beindíthatja. A rendszerhez a ház körül elhelyezett hőszenzorok is csatlakoztathatók, amelyek jelzik a vízpumpa felé az aktuális hőmérsékletet. Egy megadott értéket elérve, a szivattyú magától bekapcsol, ami különösen jól jöhet, ha nincs lehetőség szöveges üzenet küldésére.

Azokban az időszakokban, amikor nem fenyeget bozóttűz, a rendszer más feladatokra használható: ilyen például a vízszállítás vagy a víztározó távolról irányított feltöltése.

Házi barkácsolás adta az ötletet

Joel Gresham, a Davey fejlesztési ügyvezetője arról számolt be, az ötletet saját vevőik adták, akik a hagyományos szivattyút egyszerű, bolti GSM modemekkel kezdték kombinálni. Azt tapasztalták, hogy a megoldás nem volt tökéletes, a működéshez szükséges buherálások miatt pedig megszűnt a szivattyúmotorok jótállása.

A problémára adott válaszul született első koncepció a 3G modemek és a szivattyúmotorok összekapcsolásával alakult ki. Ez a megoldás még egyszerű, SMS-ben küldött start-stop parancsüzenetekkel működteti a pumpát.

A kezdetben csak kiválasztott kereskedőknél megvásárolható termék a tervek szerint márciustól az egész országban elérhető lesz. A Remote Start Firefighter beszerzésekor 5500 dollárt kell fizetni, míg a mobil csatlakoztatási lehetőség évente 120 dollárba kerül.

Az előfizetői szolgáltatás nem vág a B2B (cégek közötti) szegmensben tevékenykedő Davey Water profiljába, ezért is volt szükség a Widget Brain bevonására. A szoftverfejlesztő partnercég alakította ki azt a platformot, amely az üzleti folyamat részévé tette az SMS-ek kezelését és a bankkártyás fizetést.

2.0: fókuszban a konnektivitás

Bár a jelenlegi verzió szerint egyelőre csak az ingatlantulajdonos tudja aktiválni a pumpát, az elképzelések alapján ez a lehetőség másokra is kiterjeszthető lesz. A tervek között szerepel, hogy a tűzoltók is hozzáférést kaphassanak a rendszerhez, és ha egy területet megítélésük szerint tűz fenyeget, beindíthassák az erre (is) telepített berendezéseket. Szóba került a bozóttüzek oltására használt locsolókat gyártó cégekkel és szervezetekkel való együttműködés is.

A fejlesztők vizsgálják más technológiák – például az alacsony energiaigényű, nagy hatótávolságú, vezeték nélküli LPWAN hálózat – felhasználásának lehetőségét, de egy felhasználóbarát applikáció kidolgozása is napirenden van.

A további tervek között helyet kapott a készülékkel kapcsolatos adatok gyűjtése és elemzése is, ami segít az ügyfeleknek saját vízigényük és vízhasználatuk jobb megismerésében is.

Forrás: