Egyre nagyobb teret hódítanak az intelligens otthonok

Kapcsolódó cikkek

Egyre nagyobb teret hódítanak az intelligens otthonok

Egyre nagyobb teret hódítanak az intelligens otthonok

még több IoT

2 perc

A Berg Insight piackutató cég felmérése szerint 2018 végére az európai és észak-amerikai intelligens otthonok száma – 38,6 százalékos éves emelkedéssel – elérte a 64 milliót.

A legfejlettebb smart home piacnak Észak-Amerika számít, ahol 33,8 millió otthon kaphatja meg az okos jelzőt. Ez az otthonok 24 százalékának számít. Úgy tűnik, az erőteljes növekedés nem áll meg a következő öt évben sem, így a prognózisok szerint 2023-ra az amerikai és kanadai lakhelyek 41 százaléka, azaz 60,3 millió lesz intelligens.

Az európai piac mérete 2023-ra haladhatja meg Észak-Amerikáét. A tavalyi év végéig felokosított 30,5 millió lakás száma 2023 végéig 83,2 millióra emelkedhet, ami 35 százalékos arányt jelent majd.

Mi teszi az okosotthont?

A legnépszerűbb termékek közé a termosztátok, az izzók, a biztonsági kamerák, a légkondicionálók, a zárak, az elektromos aljzatok és a hangszórók okos változatai tartoznak.

Az intelligens termosztátok gyártói közül népszerű például az Ecobee, a Nest és a Resideo. A Berg Insight becslése szerint tavaly ezekből 18,9 millió darab működött Észak-Amerikában, és 6,6 millió Európában.

Az okosizzók és más csatlakoztatott világítástechnikai termékek piacán a piacvezető Signify mellett jelen van a Ledvance, a LIFX, a Sengled, a Merkury Innovations és az IKEA is. Ezekből a termékekből 25,2 milliót telepítettek Amerikában, és 22,4 milliót Európában.

A nagyon kedvelt, beépített hangvezérléssel és virtuális asszisztenssel ellátott okoshangszórók szegmensének nagyjából 90 százalékát két cég, az Amazon és a Google fedi le. Az eladott eszközökből körülbelül 100 millióval a tengerentúlon és 21 millió Európában beszélgetnek a tulajdonosaik.

A központi, az egész otthont irányító rendszereket a vásárlók leginkább a hagyományos otthonautomatizációra specializálódott, a biztonsági szolgáltatásokat nyújtó, a telekommunikációs szolgáltató vagy a DIY-megoldást kínáló cégektől szerzik be.

Észak-Amerikában a csatlakoztatott otthoni rendszerek közül az interaktív biztonsági rendszerek terjedtek el leginkább, a 13,3 millió – teljes otthonra vonatkozó – rendszer 41 százalékát lefedve – mondta Martin Backman IoT-elemző. Európában a hagyományos otthonautomatizálási rendszerek és a házilag összeállított megoldások gyakoribbak, mint az egész otthont lefedő rendszerek, ez utóbbiakból összesen 6,8 millió darabot mért a piackutató cég.