3D-nyomtatott tárgyak jelentik az adatküldés jövőjét?

3D-nyomtatott tárgyak jelentik az adatküldés jövőjét?

3D-nyomtatott tárgyak jelentik az adatküldés jövőjét?

energia

4 perc

Áram nélkül képes a wifire csatlakozni a Washingtoni Egyetem kutatói által kifejlesztett 3D-nyomtatott műanyag szenzor.

A Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) egyik kulcsfontosságú eleme az egyre olcsóbb, hálózati kapcsolatra képes szenzorok terjedése. Az érzékelők bármilyen paramétert mérhetnek, legyen szó a lakott területektől távoli transzformátorok vagy a gyári berendezések állapotáról. Ezek nagy problémája, hogy ugyan sikerül egyre csökkenteni az áramigényüket, de a működéshez még mindig szükségük van valamilyen elemre vagy akkumulátorra. A Washingtoni Egyetem kutatói ugyanakkor elképzelhető, hogy megtalálták az ideális megoldást.

Mindenütt jelen lévő wifi

A technológia arra épül, hogy manapság az otthoni környezetben szinte mindenhol található egy vezeték nélküli router, mely továbbít valamilyen wifi-jelet. A műanyagból nyomtatott és áramvezető szállal kialakított antenna képes megzavarni, vagyis felváltva megzavarni és elnyelni ezt a jelet.

Rádiójelekkel üzenhetnek a plakátok

A szerkezet központi eleme egy fogaskerék, melyet bármilyen mechanikus érzékelő, például egy szélmérő forgása meghajt. Forgás közben a fogaskerék a szél sebességétől függő frekvenciával érintkezik a vezető szállal, így a wifi háttérsugárzását jól mérhető rendszerességgel megzavarja. Ezt a jelet pedig megfelelő algoritmus segítségével értelmezhető méréssé lehet alakítani.

A technológia egyelőre kísérleti jellegű, de a kutatók videójában jól látszik, milyen sok felhasználási lehetőséget nyithat meg az olcsó műanyag szenzor. A szél sebességén túl a folyadékok áramlását is hasonló érzékelő mérheti, így elég egy műanyag eszközt a flakon szájára rögzíteni, hogy megjósolható legyen, mikor fogy el az öblítő, egy online rendszer pedig automatikusan megrendelheti a következő adagot.

Valószínűleg ez az áram nélküli megoldás nem lesz soha olyan megbízható, mint az elektronikán alapuló szenzorok, és nem válik távvezérelhetővé. Ugyanakkor a fejlesztés akár segíthet az IoT-megoldásokat olyan területekre is elvinni, ahol kifejezetten drága a bonyolult chipek beszerzése, vagy ahol elegendőek az ilyen egyszerű eszközök is.

Forrás: Engadget