1400 futballpálya nagyságú az intelligens ipari park

Kapcsolódó cikkek

1400 futballpálya nagyságú az intelligens ipari park

1400 futballpálya nagyságú az intelligens ipari park

energia

3 perc

A sanghaji Waigaoqiao Szabadkereskedelmi Zóna (FTZ) a maga nemében az első ilyen létesítmény Kínában. A gigaberuházás egyik kulcsterülete a villamosenergia-elosztás vezérlése.

A 10 négyzetkilométeres terület a 30 éve alapított zóna Sanghaj Pudong New Area nevű részén található, amely a város nemzetközi hajózási és kereskedelemi központja. Itt építették fel az országos importkereskedelmi promóciós és innovációs kiállítási területet is.

Az ipari park decentralizált projekthelyszínei ugyanakkor olyan nagy területen oszlanak el, hogy az a villamosenergia-elosztó berendezések egységes irányítása szempontjából jelentős gondot jelentett. A fejlesztés azért is fontos volt, mert a helyszínen üzemelő cégek számára biztosítani kellett az áramelosztás biztonságát és megbízhatóságát is.

Mit tud az intelligens rendszerirányítás?

A svéd-svájci ABB segítségével a park teljes területén az ABB Ability EDCS rendszert telepítették, és kiépítettek egy távvezérelt villamosenergia-irányítási platformot is, amely a következőket biztosítja:

  • több helyszínre kiterjedő, szinkron, valós idejű felügyelet a berendezések teljesítményének, valamint a projektterületeken lévő villamos rendszerek átfogó irányítására;  
  • részletes áramköltségek és a veszélyek gyors azonosítása;
  • a villamosenergia-elosztó főberendezések állapotfüggő (prediktív) karbantartása az áramellátás garantált megbízhatósága és folyamatossága érdekében;  
  • valós idejű riasztások az üzemeltető és karbantartó személyzet számára a vizsgálatok hatékonyságának növelésére, valamint a hibaelhárítási válaszidők lerövidítésére.

„Az intelligens ipari parkok iránti kereslet növekedésével együtt erősödik az igény az energia optimalizálása, a villamos energia minőségének javítása, valamint az intelligens üzemeltetési és karbantartási módok iránt is. A jövőben a sanghaji Waigaoqiao FTZ-hez hasonló ipari parkok előtt megnyílik a lehetőség az okos áramhasználatot és tudatos rendszerirányítást biztosító digitális fejlesztések bevezetésére” – mondta James Zhao, az ABB China energetika üzletágának üzletfejlesztési menedzsere.

Technológiai háttér

A speciális igények érdekében az EDCS rendszerbe integrálták az iVD4 középfeszültségű, vákuumos megszakítókat és az Emax 2 kisfeszültségű, légszigetelésű megszakítókat is. Ezzel biztosítják az okos-hőmérsékletméréseket a kritikus területeken, valamint az intelligens áramelosztó rendszerek csatlakozását.  

A betáplálás megszakítási feladatainak ellátására a hatpontos érintkezőkaros hőmérsékletmérést biztosító ABB iVD4-t választották, amely képes pontosan mérni a főáramkör hőmérsékletét, meghatározni a lehetséges biztonsági problémákat. Továbbá időben figyelmeztet az esetleges eseményekre, jelentősen csökkenteni a váratlan áramszüneteket és csökkenti az üzemeltetési költségeket.  

A digitális kommunikációs módszerrel csatlakoztatott Emax 2 légszigetelésű megszakítók jelentős szerepet játszanak a valós idejű berendezésfelügyelet megvalósításában. További feladataik a korai figyelmeztetések generálása, a mobil üzemeltetés és karbantartás biztosítása, az elektromos rendszerek megbízhatóságának garantálása, valamint az áramköltségek rugalmas szabályozása.

Kínai növekedési lehetőségek, ezt sem aprózzák el

Sanghaj a következő három évben várhatóan mintegy 270 milliárd jüant (csaknem 38,1 milliárd dollár) kíván beruházni a 48 új infrastruktúrát fejlesztő projektből álló programja első ütemében.

A sanghaji önkormányzat 2020-tól 2022-ig érvényes cselekvési terve szerint a világváros a következő három évben 34.000 új 5G bázisállomást, illetve a villamos hajtású járművek számára 100.000 intelligens töltőoszlopot fog telepíteni.  

Ebben az időszakban több mint 100 teljesen automatizált, személyzet nélküli gyárat, gyártósort és üzemet terveznek létrehozni Kína legnagyobb ipari városában, és 15.000 vállalkozásnál pedig bevezetik a felhőplatformot. A terv szerint Sanghaj felgyorsítja a fotontechnológiai kutatási létesítmények építését is.