Sokat nyerhetnek a robotizálással a kórházak

Kapcsolódó cikkek

Sokat nyerhetnek a robotizálással a kórházak

Sokat nyerhetnek a robotizálással a kórházak

egészség

2 perc

Íme, néhány példa, hogy miként foghatók munkára az autonóm mobil robotok (AMR) az egészségügyben.

Napjainkban a világ kiemelt figyelmet fordít az egészségügyi szektorra, mely során górcső alá kerülnek a működési- és munkafolyamatok, valamint a kapacitások területe is. A munkafolyamatok optimalizálásának szükségessége azonban ebben a szektorban nem új keletű. Különféle iparágak gyártóvállalatai és intézményei autonóm mobil robotok segítségével szerezhetnek versenyelőnyt a termelékenység és rugalmasság szempontjából egyaránt – összegezte Jesper Sonne Thimsen, a dán Mobile Industrial Robots régiós értékesítési igazgatója.

A manuális szállítási feladatok strapabíró, intelligens AMR-eknek való átadása optimalizálja a munkafolyamatokat. Már számos nemzetközi példa van rá, melyek bemutatják az AMR-ek kórházakban vagy egyéb helyeken betöltött szerepét. Ezek a gépek biztonságosan dolgoznak az emberek közvetlen közelében, könnyen telepíthetők és segítenek a működési hatékonyság növelésében.

A dán kórházak üdvözlik az innovatív technológiákat

A Zealand-i Egyetemi Kórház évi 400 ezer járóbeteg ellátására és 90 ezer páciens ápolására rendelkezik kapacitással. Az intézmény innovatív intézkedésekbe fektet be annak érdekében, hogy biztosítsa a zavartalan működést a további bővülésük során, ami kiterjed a modern technológia, például a mobil robotok telepítésére is.

A felszereléshiány elkerülése érdekében korábban a szolgáltató személyzet hetente intézett kiszállításokat a különböző osztályokhoz. Ez a manuális procedúra megterhelőnek bizonyult, nehéz súlyok emelésével járt, és sokat elvett az alkalmazottak értékes idejéből. A kórház viszont beruházott egy MiR100 AMR telepítésébe, hogy naponta szállítson steril eldobható eszközöket a kórház öt osztályának.

A gép hetente több mint 10 kilométert tesz meg, amivel növeli a kiszolgálás minőségét, minimalizálja a raktározáshoz szükséges helyet, lépéseket takarít meg és megelőzi a készlethiányt. A mobil robottal javítani tudták a munkafolyamatokat, és minimálisra csökkentették a várakozási időket a gyakoribb és célzott kiszállításoknak köszönhetően. Az intézmény már további hasonló feladatok automatizálását tervezi, például a gyógyszerek kórházi gyógyszertárakból és laboratóriumokból való továbbszállítását.

Az ugyancsak dániai Dél-Jütlandi Kórház pedig egy MiR100 robotokból álló flottát alkalmaz vérminták és rákgyógyszerek szállítására. A munkatársak okostelefonon keresztül tudják magukhoz hívni az Ejnar névre hallgató robotot, és amikor megérkezik, ráhelyezik a szállítmányt, majd útjára küldik.

Az intézmény robotokért felelős igazgatója Poul Martin Møller így nyilatkozott az AMR-ekről: „Ejnar a kórházi környezet szerves részévé vált, és nem ritka azt hallani, hogy a páciensek egy „Szia, Ejnar!”-ral köszöntik a robotot, sőt beszélnek is hozzá, amikor találkoznak vele a folyosón”.

Az önvezető járműveket általában arra használják, hogy alagsori folyosókon keresztül szállítsanak árut, és ez a kórház is tervezi a mobil kobotok – vagyis együttműködő, kollaboratív robotok – további területeken való alkalmazását a jövőben.