Így sosem fogja elfelejteni bevenni a gyógyszereit

Kapcsolódó cikkek

Így sosem fogja elfelejteni bevenni a gyógyszereit

Így sosem fogja elfelejteni bevenni a gyógyszereit

egészség

1 perc

A PMMI Business Intelligent tanulmánya szerint számos csúcstechnológiás megoldással lehet már találkozni az egészségügyi piacon. A csomagolásgyártással foglalkozó cégek szervezete az egyik legnagyobb potenciált a csomagolások újragondolásában, valamint a gyógyszeradagolás nyomon követésében látja.

Az RFID (Radio Frequency IDentification) és az NFC (Near field communication) technológia révén például azonnal látható lenne, ha a gyógyszert kicsomagolják és a bevett gyógyszeradag is monitorozható lenne. A fennmaradó adagot ezután egy egyszerű digitális képernyőn lehetne megjeleníteni, amelyet a csomagolás tartalmaz, vagy meg lehetne tekinteni a csatlakoztatott okoseszköz – például telefon vagy tablet – használatával.

A felhasználóbarát csomagolás is fontos szempont lehet a jövőre nézve, illetve akár egy újrahasznosítható intelligens gyógyszeradagoló fejlesztésében is van potenciál.

Ugyanakkor az sem feltétlenül elég, ha a beteg emlékeztetőt kap a gyógyszer bevételének idejéről. Ehelyett az RFID- és NFC-kompatibilis csomagolást össze lehetne kapcsolni egy intelligens eszközzel vagy az egészségügyi szolgáltató hálózatával, lehetővé téve az orvosoknak, hogy távolról ellenőrizhessék a betegek gyógyszerszedését. A historikus adatokat pedig bármikor visszanézhetnék és különféle elemzésekhez is felhasználhatnák.

Ezenkívül az „okos” csomagolás valós idejű riasztásokat küldhetne mind az egészségügyi szolgáltatónak, mind a betegnek, és értesíthetné őket az elfelejtett adagok pótlásáról.

Sőt, így az ellátási láncot is még inkább nyomon lehetne követni. A csomagolásba integrált RFID-szenzoroknak köszönhetően monitorozhatók lennének az aktuális környezeti feltételek. Ha túl hideg vagy túl meleg lenne, vagy a csomagolás sérülne a szállítás folyamán, akkor a gyártók, a csomagoló vállalatok és a forgalmazók azonnali figyelmeztetést kaphatnának, így még időben megtehetnék a szükséges intézkedéseket.

A QR-kódoknak is nagy hasznát lehetne venni ezen a területen is, főleg, ha egyre több idősember használ okostelefont. A QR-kódok beiktatásával is digitalizálhatók lennének a betegtájékoztatók, így nem kellene a sokszor túl apró betűvel nyomtatott leírások elolvasásával bajlódni, hanem a kód beolvasását követően az okostelefon megjelenítene és kereshetővé tenne minden fontos információt.