Gyógyszerfejlesztéssel elődöntősök a magyar startupok

Kapcsolódó cikkek

Gyógyszerfejlesztéssel elődöntősök a magyar startupok

InnoStars Awards: gyógyszerfejlesztéssel elődöntősök a magyar startupok

egészség

2 perc

Úttörő egészségügyi fejlesztésekkel került az elődöntőbe két magyar csapat az EIT Health InnoStars Awardson, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. A Theresa Kit a gyógyszerek alacsony hatékonyságának vizsgálatára kínál megoldást, míg az Appercell innovációja felgyorsíthatja a gyógyszerfejlesztést, és közben minimalizálhatja az állatkísérleteket.

Az idén ötödik alkalommal jelentkező verseny olyan startupokat támogat, amelyek a kontinens szerényebb innovációs potenciállal rendelkező régióiból indultak.

Az elmúlt másfél év ugyan világszerte próbára tette az egészségügyet, a tudományos életben mégis ösztönzően hatott a járvány. Az InnoStars Awards eddigi története során soha nem regisztráltak ennyi pályázatot, mint idén: 47 százalékkal többen jelentkeztek a versenyre, mint 2020-ban. Aligha lehet független a koronavírus-járványtól, hogy egyre többen keresnek megoldásokat a legégetőbb egészségügyi kihívásokra.

A két magyar vállalkozás az alábbi egészségügyi fejlesztésekkel került az elődöntőbe:

Navolab Diagnostics: aTheresa Kit egy olyan diagnosztikai eszköz, amely egyesíti magában mindazt a tudást, ami a multidrog transzporterek területén az elmúlt 30 év kutatása alapján elérhető. Ez azért rendkívül fontos, mert a gyógyszerek alacsony hatékonyságának hátterében sok esetben a multidrog rezisztencia áll.

A Navolag diagnosztikai eszköze felhasználja a legújabb, szabadalmaztatott mérési megoldásokat annak érdekében, hogy a mindennapi betegellátás terén legfontosabb három transzporterfehérje működési aktivitását egymástól függetlenül, gyorsan, nagy érzékenységgel, számszerűsítve lehessen meghatározni.

Appercell: a nemrégiben 500 millió forintos befektetéshez jutó biotechnológiai startup azt ígéri, hogy forradalmi innovációjukkal – amely adatfeldolgozás segítségével érthetőbbé tenné a sejthálózatokat a kutatók és a gyógyszergyárak számára – gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá tehetők a gyógyszerfejlesztési folyamatok, és ezáltal minimalizálni lehet az állatkísérleteket is.

„Az InnoStars Awards programja során minden évben előremutató megoldásokkal találkozunk az orvostechnika, a biotechnológia és a digitális egészségügy területén. Ezek általában a jelen legégetőbb egészségügyi kihívásaira reagálnak, miközben az is céljuk, hogy javuljon a betegek életminősége. Idén a megszokottnál is több innovációval találkoztunk. A koronavírus-járvány sokakra ösztönzőleg hatott, számos új ötlet született. A sikerhez sok esetben csupán annyi kell, hogy felvértezzük ezeket az ambiciózus csapatokat üzleti tudással, hozzáférést biztosítsunk számukra a kapcsolati hálónkhoz, és támogassuk őket a nemzetközi elismertséghez vezető úton. Az InnoStars Awards program keretén belül a technikai és az üzleti validáció mellett, mi pontosan ezt tesszük” – mondta az EIT Health InnoStars RIS Business Creation menedzsere.

„Az elmúlt öt évben az InnoStars Awards programját követően több tucat csapat tudta a termékét vagy szolgáltatását a piacra vinni, pedig a program elején csupán egy prototípussal rendelkeztek. A legjobb csapatok külső támogatást is kaptak, egyes esetekben komoly befektetők is felfigyeltek rájuk” – tette hozzá Békási Tamás.

A magyarokhoz hasonlóan szintén két startup jutott az elődöntőbe Spanyolországból, Olaszországból és Portugáliából, míg Görögország, Lengyelország, Észtország és Litvánia egy-egy csapattal van jelen a versenyben. A román indulók képviseltetik magukat a legnagyobb számban, három csapat is bejutott az elődöntőbe. Az elődöntős csapatok teljes listája itt érhető el.