Így segít a kórházba érkező betegeknek Dr. Hudsson

Kapcsolódó cikkek

Így segít a kórházba érkező betegeknek Dr. Hudsson

Így segít a kórházba érkező betegeknek Dr. Hudsson

egészség

2 perc

A moszkvai Hadassah klinikán szolgálatot teljesítő robotasszisztens állítólag kiváló modorú, soha nem fárad el és nem is stresszes típus.

„Én vigyázok rád, miközben te gondoskodhatsz szeretteidről” – köszönti a robotasszisztens a kórházba érkezőket. A gépi kolléga számos funkcióval bír: egyrészt tájékoztatja a látogatókat az új szolgáltatásokról és a látogatási időről, ugyanakkor a vércukorszintet és a vérnyomást is képes megmérni.

Rodion Sigal, a klinika helyettes főorvosa elmondta, habár Dr. Hudsson elsőre játéknak tűnhet, valójában sokkal jelentősebb szerepet tölt be az intézmény életében. Asszisztensként segít az időpontfoglalásban, valamint felveszi az alapvető betegadatokat, mielőtt a páciensek találkoznának az orvossal. A szakember hozzátette, a robot által végzett mérések megbízhatónak mondhatók, ugyanakkor jelenleg is dolgoznak vércukorszint-tesztek pontosságának javításán.

„Ezen a ponton a non-invazív vércukormérők érzékenysége nem azonos az invazív mérők érzékenységével, de terveink szerint a jövőben a probléma kiküszöbölésre kerül majd” – hangsúlyozta.

A robot a permi székhelyű Promobot terméke. A cég a kapcsolódó fejlesztéseket a helyi orvosi akadémiával közösen 2018 végén kezdte meg. Az első prototípust pedig nyolc hónappal később mutatták be.

Oleg Averkov, a Promobot projektmenedzsere szerint első lépésként az egészségügyi dolgozókkal egyeztettek. Ez alapján külön figyeltek arra, hogy Oroszországban a szív- és érrendszeri betegségek jelentős kockázati tényezőnek számítanak.

A kutatásban meghatározták a leggyakrabban ellenőrzést igénylő egészégügyi mutatókat is. Ilyen például a testhőmérséklet, a vérnyomás, a vércukorszint, a tüdőkapacitás és a véroxigénszint.

Hogyan növelte a koronavírus-világjárvány a robot iránti keresletet?

Averkov úgy véli, a pandémia hatására az emberek elkezdetek jobban odafigyelni az egészségükre. Másrészt a robot használatával csökkenthető az esetleges fertőzési kockázat, mivel így a betegeknek nem kell érintkezniük a kórházi dolgozókkal.

A robot már legalább egy tucatnyi példányban kelt el. Az egészségügyi intézmények mellett néhány vállalkozás is megvásárolta a robotot, hogy elősegítse az egészséges életmód népszerűsítését a dolgozók és a látogatók körében.

Az egyik ilyen szervezet a moszkvai multifunkcionális dokumentumkibocsátó központ. Az idelátogatók a robot segítségével végezhetnek el alapvető egészségügyi teszteket, amikor megérkeznek a dokumentumok átvétele céljából.

A kezdeményezés egyébként az Egészséges Moszkva (Healthy Moscow) program része. A robotok 2020 augusztusában jelentek meg a központokban, manapság pedig az orosz főváros környékén már négyet is használnak belőlük.

Grigory Kurov, a dél-nyugati körzet kiemelt multifunkcionális központjának vezetője elmondta, az alkalmazottak is napi szinten élnek a robot nyújtotta lehetőségekkel.

Dr. Hudsson a méréseken felül egészség- és életmódbeli tanácsokat is ad. Ehhez kérdéseket tesz fel az érdeklődőknek, majd elemzi az azokra adott válaszokat. A fejlesztők bíznak benne, hogy hamarosan további funkciókat is beépíthetnek. Ilyen például az EKG-funkció és a koleszterinszint-ellenőrzés.

Forrás: