Robot segíti a sikeres térdprotézis műtéteket

Kapcsolódó cikkek

Robot segíti a sikeres térdprotézis műtéteket

Robot segíti a sikeres térdprotézis műtéteket

egészség

2 perc

Már több mint 30 műtéten van túl Magyarországon a Nyugat-Európában is újdonságnak számító, speciális robot, amellyel minden eddiginél pontosabban lehet végrehajtani a térdprotézisek beültetését – hívta fel a figyelmet dr. Domán István csípő- és térdprotézis specialista, aki jelenleg a technológia egyedüli hazai alkalmazója.

A high-tech műtéti eszközök eddig sem voltak ismeretlenek az orvos előtt, aki korábban a mozgásanalízis alapján végzett csípőprotézis beültetését is elsőként kezdte el Magyarországon. A szakembernek köszönhetően az új robottechnológia alkalmazásában is élen járunk: tavaly ősszel hazánk volt a negyedik olyan ország Európában, ahol az eszköz használatba került.

Miben más az új módszer, mint a korábbiak?

„Az OMNIBotics robotasszisztált módszer használata nagyfokú személyre szabhatóságot biztosít, és nagy flexibilitással segít beültetni a térdprotézist” – mondta dr. Domán István. Amerikában az utóbbi években már kifejlesztettek olyan robotokat, amelyek segítették a protézisbeültetésnél a sebész munkáját, de nem tudták a beültetést személyre szabottá tenni. Az új eljárás óriási előrelépést jelent a korábbiakhoz képest, hiszen a protézis komponensei olyan személyre szabott helyzetbe kerülnek beültetésre, amely mellett a térd körüli lágyrészek, oldalszalagok feszessége optimális.

Amikor a sebész teljességgel manuálisan operál, akkor jellemzően a betegek 20 százalékánál maradhatnak vissza panaszok a műtét után. A betegek elégedettségének egyik legfontosabb fokmérője az, hogy mennyire lesz stabil a térd a protézis beültetése után. Ezt a stabilitást a térdet körülvevő lágyrészek, oldalszalagok feszességét helyreállítva lehet elérni. Ebben nyújt előrelépést az OMNIBotics technológiája.

A beültetés pontosságának javítása, illetve a kisebb invazivitás érdekében eddig is történtek technológiai előrelépések, mint például a PS sablonokkal végzett műtétek. Ugyanakkor ezeknél is a lágyrész balansz megítélésében a sebész csak az érzékszerveire tud hagyatkozni.

„Ezzel szemben, az általunk alkalmazott robottechnológia az első a világon, mellyel a térd körüli lágyrészek feszessége objektíven mérhető, ’számszerűsíthető’, és az eredmények birtokában személyre szabott implantátum pozíció határozható meg. Az eljárással végzett műtétek után pedig egyértelműen gyorsabb felépülést, jobb térdfunkciókat és sokkal magasabb elégedettséget tapasztalunk” – összegezte dr. Domán István.

Hogyan zajlik maga a műtét?

„Fontos tudni, hogy a robot nem az orvost váltja ki, tehát továbbra is én műtöm a beteget, nem pedig egy R2D2-szerű robot a Csillagok háborújából” – mondta viccesen a főorvos.

Két eszköz, ami fontos: az egyik a dinamikus, digitális szalagfeszesség mérő, a másik pedig egy olyan robot, amely a mért adatok alapján az optimális szalagfeszességet biztosító implantátumpozícióhoz szükséges csontrezekciót nagy pontossággal segít kijelölni. „Ez az a művelet, amivel az implantátum helye kialakításra kerül. Ebben a robot kvázi vezeti a kezemet, és biztosítja, hogy jó helyen és nagy pontossággal végezzem a lépéseket” – magyarázta a specialista.

Hozzátette: szerencsére azt tapasztalja, hogy a betegek sem aggódnak az újdonság miatt, ami rendkívül pontos, biztonságos, sőt akár a visszalépésre és a korrigálásra is lehetőséget ad.