Az okoskórházakban bérelt helyük van az autonóm robotoknak

Kapcsolódó cikkek

Az okoskórházakban bérelt helyük van az autonóm robotoknak

Az okoskórházakban bérelt helyük van az autonóm robotoknak

egészség

1 perc

A Dél-Koreában tesztelt szerkezetek gyógyszert szállítnak és segítenek az eltévedt betegeknek is.

Az önvezető robotokat Daeguban, az ország negyedik legnagyobb városában kezdik el használni, tesztelésük márciusban indul a Keimyung Egyetem Dongsan kórházában, három különböző területen.

Az injektálható anyagok, például morfinszármazékok vagy a kemoterápiás szerek szállítását végző gép mellett működik a szennyes összegyűjtő, valamint az útbaigazításban és információnyújtásban segítő változat is. A biztonság növelése érdekében mindegyik robotot ujjvénás azonosító rendszerrel látták el.

A szervezet szerint a projekt az okoskórházi modell fejlesztésének támogatására szolgál, amelyet a helyi egészségügyi minisztérium is szorgalmaz. Egy február végi rendezvényen az intézmény azt is bemutatta, hogy miként működik a robotok esetében a biometrikus azonosítás és az autonóm vezetéshez szükséges terület-feltérképezés.

A kórház illetékesei szerint a projekt pozitívan befolyásolja majd a betegek ott-tartózkodását, miközben növeli a hatékonyságot. Példaként említették, hogy a szállítást végző szerkezetek használata miatt megszűnhetnek a gyógyszerek elvesztése vagy eltulajdonítása miatti aggodalmak. A mosodába vitelért felelős gép pedig azáltal, hogy a használt ruhákat a kijelölt pontra viszi, csökkenti az emberi beavatkozás szükségességét, valamint az esetleges fertőzések és szennyeződések kockázatát.