Intelligens megoldások az egészségesebb életért

Intelligens megoldások az egészségesebb életért

Intelligens megoldások az egészségesebb életért

egészség

2 perc

A technológiai expón az önvezető autók és a drónok mellett olyan fejlesztések is bemutatkoztak, melyek könnyebbé teheti a mozgáskorlátozottak életét.

Internetre csatlakozó járóbot

A bottal közlekedők legtöbbször még segítséggel is bizonytalanul közlekednek, emellett pedig épp elégszer maradnak magukra, így a veszélyes helyzetekben előfordulhat, hogy csak sokára érkezik meg a segítség.

A jövő városa okos és akadálymentes

A Dring intelligens bot csak egy apró kis telefonnyi méretű dobozzal nagyobb, mint a hagyományos változatok, mégis sokkal többet tud. A beépített giroszkóp és gyorsulásmérő kiismeri felhasználójának megszokott mozdulatait, és azonnal értesítést küld az előre betáplált segítők telefonjára, ha ebben eltérés mutatkozna.

Ami pedig még fontosabb, hogy az eszköz az elesést is érzékeli, a beépített GPS-nek köszönhetően pedig a pontos lokációt is képes elküldeni az értesítéssel együtt. Az idősekre való tekintettel a szerkezet saját SIM-kártyával rendelkezik, így használatához nem szükséges sem saját okostelefon, sem WiFi-hálózat.

Szenzorok a párna alatt

Aki nem találkozik nap mint nap a problémával, keveset gondol rá, de a kerekesszékhez kötött emberek gyakran nem megfelelő testtartásban ülnek, ez pedig komoly gerincproblémákhoz vezethet, tovább növelve fájdalmaikat.

A Gaspard érzékelőkkel ellátott vékony lap bármilyen kerekesszék ülőpárnája alá elhelyezhető. A több ponton elhelyezett nyomásérzékelők észlelik, ha nem megfelelően terhelik a széket, és egy okostelefonos alkalmazáson keresztül figyelmeztet is erre. Az applikáció ilyenkor pontos visszajelzések segítségével megmutatja, hogy miként lehetne megváltoztatni a pozíciót.

Játékos gyógyulás

A Rapael elnevezésű kesztyű elsősorban a rehabilitációban segít, például egy szélütést vagy traumát követően. Többnyire az ilyenkor szükséges gyógytorna hosszadalmas és körülményes folyamat, a kesztyű azonban megpróbálja aktívabbá tenni a pácienst, ezzel pszichológiai értelemben is segítve a gyógyulást.

Az eszköz érzékelőinek segítségével különböző számítógépes játékokat lehet vezérelni, melyeket a programozók úgy alkottak meg, hogy pontosan a gyógyuláshoz leginkább szükséges mozdulatokat kelljen lekövetni a győzelemhez.

Forrás: TechCrunch