CES 2017 – Mik lesznek az idei év slágerei?

CES 2017 – Mik lesznek az idei év slágerei?

CES 2017 – Mik lesznek az idei év slágerei?

még több IoT

3 perc

A minden év elején megrendezésre kerülő Consumer Electronics Show az év legnagyobb technológiai expója. A legtöbb gyártó ekkorra időzíti a nagy bejelentéseket, és az itt bemutatott fejlesztések nagyban meghatározzák, milyen irányt vesz az iparág.

A tavalyi év utólag visszatekintve a többi között az önvezető autóké, a virtuális valóságé és az okosotthoné volt. De mi a helyzet 2017-tel? A The Verge részletes összefoglalóban gyűjtötte össze, hogy szerintük mire lehet számítani a holnap kezdődő Las Vegas-i expón.

Autonóm közlekedés

Már évek óta visszatérő téma az önvezető autó, de eddig csak kevés gyártó tudott tényleges sofőr nélküli technológiát bemutatni. Idén azonban az autonóm vezetés a távoli jövő futurisztikus technológiájából átalakulhat egy viszonylag hétköznapi, elérhető újdonsággá.

De természetesen nem csak a sofőrök elhagyása az egyetlen útja az autók felokosításának: a csatlakoztatott járműveknek rengeteg kisebb eszközre van szükségük, hogy minden fontos információt megkapjanak és közvetítsenek. A felhőalapú technológiának köszönhetően a gépkocsiknak azonnal értesülniük kell a forgalmi változásokról, ugyanakkor a telematika szintjén is fontos, hogy a motor vagy a kerekek állapotát is folyamatosan közvetítsék egy központi szervernek. A mindezt biztosító apró készülékek várhatóan jelentős helyet kapnak majd a kiállítótérben, így a látogatók ezeken keresztül is megismerhetik, hogy mire lesznek képesek a jövő valóban okos autói.

Tovább törtet a VR

A tavalyi évben már látványosan felfutott a virtuális valóság körüli hírverés, a legtöbb nagy versenyző (Oculus Rift, HTC Vive) termékeinek bemutatása pedig éppen a CES utáni hónapokra esett. Az idei kiállításon valószínűleg némileg alábbhagy a lelkesedés, ami jó hír abból a szempontból, hogy a gyártók így valószínűleg a „földhöz ragadtabb” felhasználási lehetőségeket is bemutathatják.

A Virtual Reality mellett fontos megemlíteni az AR-t is (Augmented Reality, kiterjesztett valóság), melyet korábban inkább csak az ipari szegmensben használtak fel. Idén azonban olyan újítások is egyre közelebb kerülhetnek a megvalósuláshoz, melyek a szórakozásra vágyó átlagfelhasználót célozzák meg. A Microsoft Hololens és társai így akkor is érdekes híreket generálhatnak, ha a termékek tényleges megjelenésére még éveket is kell várni.

Drónokkal teli égbolt

A piacvezető DJI annyira bebetonozta magát a piacvezető pozícióba, hogy a legtöbb versenytársának nem valószínű, hogy eszébe jutna „egyszerű” kamerás drónokat bemutatni. Sok hely marad azonban a kísérletező kedvű cégeknek, az új formájú drónoknak, a szárnyas drónoknak vagy a víz alatt vezérelhető eszközöknek.

Az összefoglaló szerint a másik opció a konkurencia számára, hogy olyan modellekkel állnak elő, melyek hasonlítanak a DJI termékeire, hasonló funkciókkal rendelkeznek, viszont jelentősen olcsóbbak. Mióta a Youtube-sztárok körében elterjedt, hogy azzal emelkednek ki a fősodorból, hogy drónfelvételeket is feltöltenek,  valószínűleg lenne megfelelő vevőbázisa a szép képeket készítő, de olcsó szerkezeteknek.

A szórakoztató drónokat sem érdemes kihagyni a lehetőségek tárházából. Ezek az automata repülők látványos show-kkal kápráztathatják el a nézőket – például a floridai Disney Worldben.

A cikket hamarosan folytatjuk.