CES 2017: okosabb otthonok és városok

CES 2017: okosabb otthonok és városok

CES 2017: okosabb otthonok és városok

biztonság

3 perc

A Las Vegas-i kiállításon január 5-8. között kiderül, hogy a tárgyak a hálózatba kapcsolása miként teheti még okosabbá a környezetünket.

Okosotthonok: egyszerűbb és biztonságosabb élet

Mit jelent pontosan az, hogy okosotthon?

A Bosch Smart Home System okosotthon-rendszere lehetővé teszi, hogy a felhasználó a ház, illetve a lakás különböző hálózatba kapcsolt berendezéseit egyetlen alkalmazással vezérelje. A szituációmenedzserrel a hálózatba kapcsolt otthon még inkább élményszerűvé válik: például amikor a lakó elmegy otthonról, nem kell külön egyesével leellenőriznie, hogy valóban kikapcsolta-e például a fűtést, az elektromos berendezéseket és a világítást, hiszen ezek automatikusan megtörténnek.

Nagyobb otthoni biztonság

A 360 fokos látószögű beltéri kamerával és az Eyes kültéri kamerával a felhasználó bármikor – a világ bármely pontjáról – szemmel tarthatja, hogy mi történik otthon, a négy fal között.  A kamera ráadásul egyetlen intelligens készülékben fény- és mozgásérzékelőt, valamint kaputelefont is egyesít. Mindez füstérzékelővel és levegőminőség-érzékelővel kiegészítve hatalmas biztonsági többletet biztosíthat. 

Személyi asszisztens a konyhában

A My Kitchen Elf személyes konyhai asszisztens okos „beszélgetőpartnerként” a konyhában áll készenlétben. A felhasználó hangvezérléssel kezelheti, Mykie pedig meghallgatja, válaszol a kérdéseire és segíti őt a mindennapok számos témájában. Mykie például tudja azt, hogy éppen milyen alapanyagok találhatók meg a hűtőszekrényben, és, hogy a süteménynek mennyi ideig kell még sülnie. 

Okosvárosok: jobb életminőség, fokozott energiahatékonyság és biztonság

A közösségi adatokon alapuló parkolással a Bosch a parkolóhely keresésének terhét veszi le az autósok válláról. Az autóba telepített ultrahangos érzékelők a normál közlekedés során felismerik a szabad parkolóhelyeket, a rögzített adatokat pedig a jármű egy digitális térképre tölti fel. A vállalat nagy teljesítményű algoritmusai elemzik az adatok valószerűségét, és előrejelzik a parkolóhelyekkel kapcsolatos helyzetet. A közelben tartózkodó járművek ezután valós időben férnek hozzá a digitális térképhez, így a vezetők célzottan haladhatnak a szabad parkolóhelyek felé. 

Az Amerikai Egyesült Államokban az első kísérleti alkalmazásokat 2017-ben kezdik meg, a cég a Mercedes-Benzzel közösen a technológiát Stuttgartban jelenleg is teszteli.

Védőangyal a telefonon

A felhasználók a Vivatarnak köszönhetően, GPS és chat segítségével „kísérhetik el” a családtagjaikat vagy barátaikat, ha esetleg nem éreznék őket biztonságban. Az applikációnak köszönhetően valós időben chatelhetnek és GPS-nyomvonalon is követhetik az útvonalat, veszély esetén pedig egyetlen gombnyomással segítséget hívhatnak.