Ipar 4.0: Egy hálózatban az emberek és a gépek

Ipar 4.0: Egy hálózatban az emberek és a gépek

Ipar 4.0: Egy hálózatban az emberek és a gépek

gyártás

2 perc

A CES 2017 szakvásáron a Bosch gyártási robotasszisztenst, AR-alapú szerelőrendszert és komplett szenzorcsomagot is bemutat, ezekkel demonstrálja az ipari termelés következő lépésének előnyeit.

Az APAS automatikus gyártási asszisztens átveszi a megterhelő, veszélyes vagy monoton feladatokat, és olyan helyen is bevethető a gyártásban, ahol emberekkel való szoros együttműködésben kell dolgoznia. A kiállítási standnál a robot kifinomultságát kávé és vattacukor felszolgálásával demonstrálják majd. Szenzorjainak köszönhetően a gép érzékeli, ha egy ember túlságosan megközelíti, és azonnal automatikusan megáll.

Az autóvezetés jövője: személyi asszisztens a volán mögött

A fejlett berendezések karbantartása során a munkatársakat a Bosch új, kiterjesztettvalóság-alapú megoldásai támogathatják. Ilyenkor a kamerák élő felvételét digitális információk és műszaki részletek egészítik ki. A dolgozó így pontos képet kap az szerkezet belsejéről anélkül, hogy azt felnyitná.

A felhasználót javítási útmutatókkal ellátott animációk vezetik végig lépésről lépésre a folyamaton, így a szerelők speciális szaktudás nélkül is gyorsan és hatékonyan felismerhetik, illetve megoldhatják a problémákat. A videóelemző szolgáltatásokkal a munkatársak távolról, valós időben ábrázolhatják a gyártási folyamatokat. Ezek az ábrázolások adatbányászatra is alkalmasak, például a ritkán előforduló hibák hosszú távú megfigyelésére, felismerésére.

Az új, XDK szenzorplatformmal a Bosch átfogó hardveres és szoftveres platformot kínál különböző típusú érzékelőkkel, valamint Bluetooth és WLAN-kapcsolattal. A komponensek közé tartozik a gyorsulás- és elfordulásérzékelő, egy magnetométer, továbbá a hangerő, a légnedvesség, a légnyomás, a léghőmérséklet, valamint a fény mérésére alkalmas szenzorok. Az adatok felhasználásával a vállalatok kifejleszthetik saját nagy vagy kis IoT-megoldásukat.