Vészhelyzetben életmentő lehet az okos szén-monoxid-jelző

Kapcsolódó cikkek

Vészhelyzetben életmentő lehet az okos szén-monoxid-jelző

Vészhelyzetben életmentő lehet az okos szén-monoxid-jelző

biztonság

2 perc

A Vodafone Alapítvány első alkalommal 2018-ban hirdette meg a Vodafone Digitális Díjat. A pályázat célja, hogy ösztönözze és elismerje azokat az innovátorokat, akik digitális megoldásukkal valamely társadalmi kihívásra kínálnak megoldást.

A Digitális Díj egyik nyertese, Dobrai Tibor, aki IoT-alapú vészhelyzeti segélyhívó eszközt fejlesztett. A készülék veszély esetén SMS-ben riaszt, így csökkentve a szén-monoxid által okozott halálesetek és mérgezések számát.

– Mi motivált, hogy pályázz?

– Fontos volt, hogy anyagi támogatást szerezzek a projektünkhöz, illetve az is motiváló volt, hogy a Vodafone-hoz hasonló nagyvállalat állhat az ügyünk mellé.

– Hogy élted meg ennek a folyamatát?

– Egyáltalán nem volt annyira bürokratikus folyamat, mint ahogy korábban számítottunk rá. Miután megkaptuk a meghívót a díjátadóra, igazán izgalmas napokat éltünk át. Többször egyeztettünk az időpontról, ami alapján felmerült bennünk, hogy esélyesek vagyunk a különdíjra. A díjátadón kiderült, hogy a Vodafone-nak tetszett, amit csináltunk, hiszen 3. helyezést értünk el.

– Kiknek, milyen megoldásokkal érdemes szerinted pályázni?

– Mi voltunk az egyetlen díjazott hardveres csapat, szerintem ebből hiány van, érdemes ilyennel jelentkezni. A többi díjazott környezetvédelmi, családi és pénzügyi területen működő szoftver termékért kapott díjakat.

A fenntartható fejlődést elősegítő vagy társadalmi problémára reflektáló kezdeményezések véleményem szerint jó eséllyel indulhatnak.

– Mit profitáltál az egészből, hogyan alakult a projekt azóta, hogy támogatott a Vodafone?

– A mi prototípus projektünk egy lépéssel közelebb került a termékké váláshoz. A szükséges hardver alapanyagra és mérnök-szakértői segítségre költjük a díjjal járó pénzügyi támogatást.

A Vodafone Digitális Díjra idén is lehet pályázni Digitális Esélyegyenlőség, Digitális Társadalom és Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriákban. A pályázatokat 2020. március 6-ig várják.

A díjjal kapcsolatos információk és a jelentkezési lap a következő linken érhetők el: https://www.vodafone.hu/vodafonerol/vodafone-a-tarsadalomert#digitalis-dij