Brutális váltságdíjakat hajtanak be a hackerek

Kapcsolódó cikkek

Brutális váltságdíjakat hajtanak be a hackerek

Brutális váltságdíjakat hajtanak be a hackerek

biztonság

2 perc

Az IT-világában az első vírusok és hackerek megjelenése óta folyamatos a küzdelem a kiberbiztonságért, így a „kard” és a „pajzs” párhuzamosan fejlődik. A cégek és szervezetek a jó hírük megőrzése érdekében viszont inkább hallgatnak arról, hogy támadhatók, és kifizetik a kért váltságdíjat.

Legutóbb épp a Holland Labdarúgó-szövetség fizetett váltságdíjat egy hackercsoportnak, amely személyi igazolványokat, lakcímeket és a profi futballisták fizetési adatait lopta el. 

A Kontron IT- és OT- (Operation Technology – termelési automatizálás, gépek közötti kommunikáció és adatgyűjtés) biztonsági szakértője a VG.hu-nak adott interjújában elmondta: a váltságdíjak mértékéről inkább az Egyesült Államokból tudhatók adatok. Ott az egymillió dollárt is meghaladhatják, de vélhetően az Európai Unióban is hasonló nagyságrendről beszélhetünk. 

Ipar 4.0 vs. okosotthon

Izsák Zoltán vállalati fronton kiemelte, hogy az egyik legszembetűnőbb és legrelevánsabb probléma, ha egy kibertámadás miatt leáll egy szolgáltatás, vagy szünetel a termelés. Ennek előidézésében évek óta élen járnak a ransomware, vagyis a zsarolóvírus-támadások. Ezeknél az incidenseknél a vállalathoz bejuttatott rosszindulatú szoftver titkosítja a szervezet adatvagyonát, és ennek feloldásáért a támadók váltságdíjat kérnek. 

A biztonsági szakértő hozzátette: a potenciálisan tömegeket érintő egyik problémakör a lakosság által használt rendszerek kiberbiztonsága. Idesorolhatók az okosotthonok gépei és a járművek irányítási rendszerei is. Majdnem minden kiberbiztonsági konferencián bemutatnak olyan támadást, amelyben egy autót vagy intelligens otthont irányító rendszer felett veszik át illetéktelenek a hatalmat, és akár veszélyes műveleteket is végrehajtanak. 

Hasonlóan hiányos még más területeken is a gyártók biztonságtudatossága. Sok eszköz közvetlenül elérhető a világhálón, amelyek között nemcsak hálózati eszközök (routerek, tűzfalak), hanem IoT-készülékek – kamerák, ajtóvezérlők, háztartási gépek – is megtalálhatók. Ha ezek nem eléggé védettek, például nem kötelező megváltoztatni a gyári jelszavakat, vagy sérülékeny kommunikációs csatornát használnak, akkor a támadók be tudnak férkőzni a felhasználó otthonába, és jogosulatlanul megnézhetik a biztonsági kamera képét, vagy akár a bejárati ajtót is kinyithatják.