Óriási az igény a mesterséges intelligenciára

Kapcsolódó cikkek

Óriási az igény a mesterséges intelligenciára

Óriási az igény a mesterséges intelligenciára

big data

2 perc

Fontos szerepet kapott a Szegedi Tudományegyetem a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium munkájában.

Az SZTE egyedüli vidéki tudományegyetemként tagja a programnak. A hat kutatási projekt közül kettőt az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézet munkatársai vezetnek. A cél, hogy a mesterséges intelligencia egyre több tudományágban jelen legyen.

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium 2020 őszén kezdte meg működését, a 18 nemzeti laboratórium egyikeként. Feladata, hogy összefogja az MI témájával foglalkozó ipari szereplőket, kutatóintézeteket és egyetemeket. A MILAB 10 partnerrel indult.

Az SZTE MILAB-projekt szakmai vezetője az SZTE Szoftverfejlesztési Tanszék professzora. Az akadémikus az ország legelső MI-kutatócsoportjának, az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportjának (RGAI) a munkáját is irányítja.

„Óriási az igény arra, hogy a mesterséges intelligencia megjelenjen a különböző tudományágakban. Ennek támogatása és elősegítése a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium egyik feladata. Öt év alatt csaknem 12 milliárd forintot fordíthatunk ennek a célnak a megvalósításra” – emelte ki Gyimóthy Tibor.

A MILAB önálló küldetése, hogy ezen a tudományterületen Magyarország ott legyen a nemzetközi élvonalban, és tevékenyen részt vegyen a mesterséges intelligencia mint önálló tudományág fejlesztésében is.

A MILAB hat kutatási projektje:

  • a matematika és a gépi tanulás gyakorlata közti szakadék áthidalása;
  • a személyes adatok védelme és a biztonság;
  • a gépi látás és érzékelés problematikája;
  • a gépi tanuláson alapuló adattudomány lehetőségeinek kutatása és az Internet of Things (IoT) megoldások;
  • a nyelvtechnológia fejlesztése;
  • valamint az orvosi és egészségügyi alkalmazások.

A kutatási projektek közül kettőt az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézet munkatársai vezetnek.

Farkas Richárd, az SZTE Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék egyetemi docense irányítja a Nyelvtechnológia fejlesztése kutatási területet, amely az emberi beszéd szóbeli és írásbeli formáinak automatizálását tűzte kis célul.  

A Biztonság és személyes adatok védelme projekt irányítója Ferenc Rudolf, az SZTE Szoftverfejlesztési Tanszéket vezető egyetemi docens, aki a szoftverminőség témakör nemzetközileg is elismert kutatója.

A Szegedi Tudományegyetemről az RGAI kutatócsoport mellett az SZTE Informatikai Intézet két tanszéke is intenzíven részt vesz a MILAB munkájában. Az SZTE Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék munkatársai elsősorban elméleti jellegű kutatásokra fókuszálnak. A munkacsoportot Jelasity Márk vezeti, aki a gépi tanulás területén már jelentős nemzetközi eredményeket ért el.

Az SZTE Szoftverfejlesztési Tanszék a gyakorlati problémák megoldására koncentrál, ami magában foglalja a nemzetközi és hazai MI-hez kapcsolódó ipari kutatás-fejlesztési projektekben szerzett tapasztalatok alkalmazását is.