Robotautókat fejlesztő céget vett a General Motors

Robotautókat fejlesztő céget vett a General Motors

Robotautókat fejlesztő céget vett a General Motors

autó

1 perc

A General Motors (GM) megvásárolta az autonóm mobilitási technológiai fejlesztésekkel foglalkozó San Francisco-i Cruise Automation céget.

A 2013-ban alapított Cruise Automation járművekbe utólagosan beépíthető önállóan tájékozódó, a járművek autonóm közlekedését lehetővé tévő berendezések fejlesztésével foglalkozik.

Okosautók lepik el AmerikátA közlemény nem tér ki a vételárra. A beolvadt vállalat független részlegként működik tovább a konszern keretein belül, kaliforniai központját pedig a GM kutatási-fejlesztési telephelyként tartja meg.

A gyártó már korábban is bizonyította, hogy az önállóan navigáló járművekben és a fuvarmegosztó szolgáltatásokban látja a mobilitás jövőjét. Nemrégiben fektetett be például 500 millió dollárt a Lyft közösségi személyszállító-szolgáltatásba, az Uber egyik legnagyobb versenytársába, illetve elindította saját megoldását, a Mavent is.

A Lyft megvásárlásával a sofőr nélküli járművekkel operáló taxi-szolgáltatások elterjedése előtt egyengeti az utat, és a Cruise Automation megvásárlása is valószínűleg ebbe a fejlesztési stratégiába illeszkedik.

Dan Ammann, a GM elnökének meggyőződése szerint a vezető nélkül közlekedő autók első vásárlói a fuvarozó cégek lesznek, magánszemélyek csak jóval később fognak ilyen kocsikat vásárolni.

Forrás: GM / The Verge / MTI / Trend FM