Jogilag is sofőr lehet a mesterséges intelligencia

Jogilag is sofőr lehet a mesterséges intelligencia

Jogilag is sofőr lehet a mesterséges intelligencia

autó

1 perc

Az Egyesült Államok Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatala egy állásfoglalás szerint elfogadná a Google beépített számítógépét sofőrnek. Így az önjáró autók néhány éven belül az utakra kerülhetnének.

Egy nemrégiben bemutatott törvénytervezet Kalifornia államban arra kötelezte volna a fejlesztőket, hogy ne hagyjanak el különböző biztonsági berendezéseket. Eszerint hiába irányítja a fedélzeti számítógép a járművet, kell, hogy legyen benne egy jogosítvánnyal rendelkező sofőr, és helyet kell kapjon egy kormány is – vészhelyzet esetére.

A közlekedésbiztonsági hivatal úgy „kerülné meg” ezt a tervezetet, hogy sofőrnek ismerné el az önjáró rendszert, így az új modellek valóban a gyártó elképzelése szerint egyfajta modern taxikként szállíthatnák utasaikat.

Veszélyes lehet a „biztonság”

A Google közleményében arra is felhívta a figyelmet: fékpedálokat, kormányt beépíteni az önjáró autóba bármennyire is hangzik biztonságosnak, valójában csak nagyobb bajt okozhat.

Robotautók: a veszélyt továbbra is a sofőrök jelentik

A kocsit ugyanis betanították a különböző vészhelyzetek kikerülésére, és a matematikai számítások sokkal sikeresebbnek bizonyulnak, mint az emberi gondolkodás. Ha az utasnak lehetősége van beavatkozni a működésbe, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy rosszul írják felül az amúgy jó döntést, és épp ez okozna baleseteket.

Jelenleg törvény írja elő a gyártóknak, hogy különböző fontos adatok változását jól láthatóan kell feltüntetni a műszerfalon – ilyen például a keréknyomás csökkenése. Felmerül a kérdés: az önjáró kocsiban elég, ha a „sofőr”, tehát a számítógép tud erről, vagy meg kell mutatni ezt az adatot az utasoknak is?

Sok hasonló kérdés és akadály áll még a vezető nélküli autó megvalósítása előtt, de az biztos, hogyha a hivatal döntése jogerős lesz, az nemcsak a Google újítása előtt nyitja meg az utat, hanem egyre több amerikai gyártó is komolyabban fog foglalkozni a fejlesztéssel.

Forrás: Reuters