Önvezető parkolás: világújdonság Magyarországon

Kapcsolódó cikkek

Önvezető parkolás: világújdonság Magyarországon

Önvezető parkolás: világújdonságot mutattak be Magyarországon

autó

2 perc

Egyedülálló technológiai megoldást dolgozott ki az AImotive, a HERE Technologies és a Vodafone.

  • Az együttműködés eredménye egy olyan önvezető-parkolórendszer, amely mélygarázsokban működik.
  • A skálázható ADAS vezetéstámogató rendszert (Advanced Driver Assistance System) a három cég különböző szakterületen dolgozó munkatársai közösen alakították ki.
  • A rendszer beltéri térképekkel és IoT-megoldásokkal biztosítja a gyors és automata parkolást.

Az AImotive, a HERE Technologies és a Vodafone Magyarország bejelentették, hogy kilenc hónapos együttműködésük eredményeképpen skálázható automata parkolási megoldást hoztak létre. A prototípus járművek olyan technológiai megoldást mutatnak be, amelyet autógyártók és autóipari beszállítók használhatnak majd.

A kísérleti autók Budapest több mélygarázsában képesek emberi beavatkozás nélkül szabad helyet keresni és biztonságosan leparkolni. Az automatizált vezetési funkciókat az AImotive aiDrive mesterséges intelligencia-alapú szoftvere biztosítja, amelyet több nemzetközi autóipari szereplővel együtt dolgozva fejleszt a magyar cég.

A HERE Technologies a mélygarázsok térképét készítette. A Vodafone parkolószenzorai, amelyek a parkolóhelyek foglaltságát jelzik a rendszernek, a szolgáltató keskenysávú-IoT (NB-IoT) hálózatán keresztül kommunikálnak.

A térképeket – beleértve a parkolóhely-információkat is – a Vodafone mobilhálózatán keresztül tölti le az autó szoftvere a mélygarázsok bejáratánál. Ennek köszönhetően a térképek mindig naprakészek, és a sofőrök még kiszállás előtt megtudhatják, hogy járművük hol fog parkolni. A járműveket az aiDrive a beérkező szenzoradatok alapján a szabad parkolóhelyeket és a térképet felhasználva vezeti a mélygarázsban, és új helyet keres, ha az eredetileg kiválasztott parkolót útközben elfoglalták.

„Egy ilyen automata parkolósofőrrel a vezetőknek nem kell üres parkolóhelyek keresésére pazarolni az idejüket. Ráadásul a rendkívül pontos rendszernek köszönhetően sokkal közelebb állhatnak egymáshoz az autók, így több jármű férhet el ugyanabban a mélygarázsban” – hangsúlyozta Kovács Péter, az AImotive termékekért felelős vezetője.

„Az automata parkolásra skálázható és megfizethető megoldást találni rendkívül fontos lépés az önvezetés irányába. Számtalan előnye lehet a vezeték nélküli kommunikációnak az autóiparban, és a vezetés-automatizálás ilyen módja csak egy példa. Több sikeres kültéri okosparkolással kapcsolatos projekt után ez a fejlesztés lehetőséget adott arra, hogy az NB-IoT megoldásainkat mélygarázsokban tegyük próbára. Így rendkívül hasznos tapasztalatokat gyűjthettünk a jövő közlekedéséről még az 5G technológiák elterjedése előtt” – nyilatkozta Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese.

 „A forgalmi torlódások és a kevés parkolóhely a legfontosabb problémák közé tartoznak, amelyekkel a belvárosokban manapság szembesülünk. Ez a megoldás jól szemlélteti a szakmai partnerségben rejlő együttműködés erejét, amelynek segítségével komoly problémákat oldhatunk meg és a technológiát az életminőségünk javítására használhatjuk” – emelte ki Knuth Sexauer, a HERE Technologies szenior értékesítési igazgatója.