Most még félünk az önvezető autóktól

Kapcsolódó cikkek

Most még félünk az önvezető autóktól

Most még félünk az önvezető autóktól

autó

1 perc

Bár az autonóm járművek egyre többet tudnak, de legyen bármilyen gyors is a fejlődés, sok még a kérdőjel a biztonságot illetően.

Az Advocates for Highway and Auto Safety több mint ezer főt kérdezett meg az Egyesült Államokban. Az összesített eredmények szerint a résztvevők több mint háromnegyede nem ért egyet bizonyos elemek – például a kormánykerék és a fékpedálok – rendszertől történő leválasztásával, a többség pedig általánosan aggasztónak tartja a kiberbiztonság és az azt érintő jogszabályok helyzetét.

Önvezetés: a sofőrök nehezen adják át a kormányt

A megkérdezettek 73%-a támogatja a vezető nélküli autók működtetéséhez kapcsolódó funkciók biztonsági szabványainak kidolgozását, 81% szerint pedig a hackerektől való védelem előírásait is fontos lenne jogszabályban rögzíteni.

A tanulmány szerint két, hamarosan bevezetésre kerülő jogszabály nem tesz eleget a fentieknek, mivel ezek csak „önkéntes iránymutatásokat” adnak, és bár megkövetelik, hogy létezzen „kiberbiztonsági terv”, a minimális követelményeket ugyanakkor nem határoznak meg.

Más intézkedésekkel viszont határozottan egyetértenek a felhasználók. Például a válaszadók 84%-a támogatja azt az amerikai közlekedési minisztérium által meghatározott szabályozást, miszerint a gépjárművezetőnek mindenképpen készenlétben kell állnia, hogy szükség esetén azonnal átvezesse az önvezető autók feletti irányítást.

A fentieknek azért is van kiemelt jelentősége, mert a General Motors kérvényt nyújtott be az illetékes közlekedési hatósághoz, hogy 2019-től kezdve tesztelhesse a Cruise AV nevű autóját is – melyben nem lenne sem kormánykerék, sem pedálok.

Forrás: IoT Tech News