Felpörgetné a robotaxik piacát a Pony.ai

Kapcsolódó cikkek

Felpörgetné a robotaxik piacát a Pony.ai

Felpörgetné a robotaxik piacát a Pony.ai

autó

1 perc

Az amerikai-kínai startup bemutatta a vállalat autonóm járműveihez fejlesztett új generációs érzékelők platformját.

A Luminar Technologies együttműködésével megtervezett rendszer használata mellett nincs szükség a vezető nélküli járművek többségének tetején található, kúpalakú LiDAR szenzorra.

James Peng, a Pony.ai vezérigazgatója és alapítója úgy véli, a közös munka kritikus jelentőségű mérföldkövet jelent cégük életében. „Ennek köszönhetően felépítjük a következő generációs rendszerünket, és felkészülünk a nagyszabású sorozatgyártásra” – tette hozzá. Véleménye szerint az autonóm mobilitás globális szintű biztosítása egy biztonságos és fenntartható jövő kiépítését teszi lehetővé.

A Luminar új, Iris nevű platformja könnyen beépíthető a gépjármű tetejébe. A 10 centiméteres magasságba integrált, 360 fokos látásra képes szenzorrendszer ugyanakkor a LiDAR-hoz hasonlóan létfontosságúnak számító adatokat képes szolgáltatni.

Austin Russell, a Luminar alapítója és vezérigazgatója üdvözli a dinamikus autonóm vezetési rendszer kialakítására vonatkozó elképzeléseket, amely szerinte máris túlmutat a kínai robotaxi piacon. A Pony.ai járművei által levezetett távolság nemrég lépte túl az ötmillió kilométert, amelyet egy 850 négyzetkilométert meghaladó méretű üzemi lefedettségi területen tettek meg.

A vállalat eddig több mint több mint 220.000 robotaxis fuvart biztosított és nemrég terjesztette ki szolgáltatásait Kína és az Egyesült Államok öt városára: a kínai Kantonra, Sanghajra, Pekingre, a kaliforniai Irvine-ra és Fremontra.

2023-ban pedig globális szinten bővítenék autonóm flottájukat, és új generációs autóikba pedig a Luminar szenzorait építik majd be. Ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy a konkurensek is gőzerővel fejlesztenek. Természetesen Kínában is így van ez, ahol az Alibaba által támogatott AutoX bejelentette, hogy robotaxiflottájának működési ideje elérte a 100 egymást követő üzemnapot.

Forrás: