Az olimpián mutathatja be önvezető flottáját a Toyota

Kapcsolódó cikkek

Az olimpián mutathatja be önvezető flottáját a Toyota

Az olimpián mutathatja be önvezető flottáját a Toyota

autó

2 perc

A Toyota több más autógyártóhoz hasonlóan 2020-ra tervezi, hogy bemutatja sofőr nélküli járműveit.

A japánoknál még inkább adja magát az időpont, hiszen ebben az évben rendezik meg az ötkarikás játékokat. A japán kormány abban bízik, hogy már a világesemény előtti időszakban megjelenhet az utcákon az önvezető flotta, majd a járművek a sportolók és a nézők helyszínek közötti szállításában is fontos szerepet tölthetnek be.

A terv szerint a bemutatót a főváros Odaiba városrészében tartják majd, ahol a legtöbb olimpiai játék is helyet kap. Tokió többi részéhez képest ezt a területet széles, egyenes sugárutak és kisebb forgalom jellemzi, így ideális terep lehet a különleges autóknak.

Az önvezető technológia az autóvásárlást is ösztönözheti

„A nagyszabású technológiát egy showműsor részeként szeretnénk bemutatni” – nyilatkozta Ken Koibuchi, a Toyota önvezető részlegének ügyvezető igazgatója az Automotive News-nak.

Bár a vállalat egyelőre nem tart látványos bemutatókat a részfejlesztésekről, de a Lux Research kutatócég szerint így is az önvezető autók területén az egyik meghatározó szereplő. A cég például a Stranford és az MIT egyetemekkel is együttműködik a mesterséges intelligenciához és a robotikához kapcsolódó fejlesztésekben. Ezek olyan kritikus kutatási területek, amelyek meghatározzák a sofőr nélküli technológia jövőjét.

A Toyota idén már bejelentett egy önvezető modellt, de ezt a típust még csak tesztelésre fejlesztették. Az átalakított Lexust LIDAR távérzékelővel, radarral és sok más kifinomult szenzorral látták el.

Az előrejelzések szerint a sofőr nélküli megoldások gyökeres változásokat hozhatnak a világgazdaságban 2035-re, és a technológiai áttörés komoly veszteséget jelenthet azoknak az autógyártóknak, amelyek nem lépnek időben. Az eladásokat tekintve a Toyota továbbra is a legnagyobb autóipari gyártó a világon, ennek megfelelően az önvezető technológia szempontjából is az élen kell haladnia, ha szeretné megőrizni ezt a pozíciót.

Forrás: ReadWrite