Nagyvállalatok és startupok pörgetik fel az agráriumot

Kapcsolódó cikkek

Nagyvállalatok és startupok pörgetik fel az agráriumot

Nagyvállalatok és startupok pörgetik fel az agráriumot

agrár

2 perc

A Bonafarm, az Axiál és a Syngenta is startupok segítségével kereste a megoldást vállalati kihívásaira a NAK TechLab második inkubációs programjában. A háromhónapos program során a nagyvállalatok és a startupok összesen 15 együttműködést indítottak el, melyek új agrárszolgáltatások megjelenését alapozták meg.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal másodjára indította el a NAK TechLab inkubációs programot. Ez alkalommal is piacvezető agrárvállalatok csatlakoztak a szektort érintő kihívásokkal a kezdeményezéshez.

„Ez a program is bebizonyította, hogy a szakmai támogatás mellett a hazai agrárstartupok formabontó megoldásokkal tudnak előrukkolni a szektort érintő kihívásokra. A nagyvállalati együttműködések elősegítik a technológiák szélesebb körben terjedését, így a fejlesztések az agrárszektor egyéb szereplőihez is eljutnak” – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Az első inkubációs programban elindult együttműködés folytatásaként, a Bonafarm Csoport a digitális csapdázási fejlesztéssel csaknem 400 hektár hibridkukorica-táblán teszteli a SMAPP LAB megoldását 2021 tavaszán. Szintén tesztelési célzattal, a köbözés-mérés kiváltására alkalmas lézeres robotot fejlesztett a Datastart Kft., melynek segítségével költséghatékonyabban, mozgatás nélkül lehet meghatározni a termény mennyiségét.

Az Axiál Kft. két vállalkozással kezdte meg a közös munkát. A Csernozjom fejlesztése a vállalat több ezer ügyfelének nyújt pontos adatokat a talaj vizsgálatát követő tíz percen belül, ezzel elősegítve a helyes tápanyag-gazdálkodást. A cég a működési hatékonyság javítása érdekében az iparági toborzás hiányosságait pótló HR-céggel, az Upsoo-val is közös munkába fogott.

Az inkubátorprogram technológiai partnereként a Vodafone az IoT-technológiában rejlő lehetőségekkel növeli a hatékonyságot az agrárszektorban, akár a termőterületen, akár a telephelyen alkalmazott szenzoros megoldásokkal.

A Syngenta Kft. három, a szántóföldi növénytermesztés hatékonyságát elősegítő startuppal kezdte meg a közös munkát.

Az Aeriu drónos leltározási és raktározási megoldás alkalmazásával a KITE Zrt. nemcsak önmaga, de ügyfeleik számára is lerövidíti a hagyományos módszerrel végzett raktározási folyamatokat. A vállalat az Agroclerk ügyviteli folyamatokat segítő platformot is teszteli, mellyel a gazdálkodók jelentős időt spórolhatnak az adminisztrációs munkák terén.

A SIÓ-ECKES Kft. a hazai gyümölcstermelés versenyképességének és a termelők hatékonyságának javítása érdekében két startup összefogásával – Growberry&byome – a jövő félévben az ország különböző pontjain teszteli a cég kihívására kidolgozott megoldást.

Az Auchan Magyarország Kft. a hazai termelőkkel való eredményes együttműködéshez keresett automatizált megoldásokat. A kereskedelmi lánc szoftveres robotikai fejlesztéssel optimalizálja különböző folyamatait a RobonIQ/StrellCo. segítségével, a raktározási folyamatait pedig az Aeriu közreműködésével teszi könnyebbé. A zöldség-gyümölcs várható betakarítását előre jelző és nyomon követő rendszer fejlesztésén a Monodon Solutions csapatával kezdtek dolgozni, a fejlesztés a gazdálkodók számára is előre jelzi az optimális mennyiség beszállítását.