Az agrárium égető problémáira keresik a megoldást

Kapcsolódó cikkek

Az agrárium égető problémáira keresik a megoldást

Az agrárium égető problémáira keresik a megoldást a startupok

agrár

2 perc

Szeptemberben kezdetét vette a NAK TechLab harmadik inkubációs programja. Ennek során olyan friss vállalkozások, új típusú fejlesztések támogatása zajlik, melyek elősegítik az agrárium digitalizációjának előremozdítását. A három hónapos közös munka eredményeként új agrárszolgáltatások megjelenését megalapozó projektek indulhatnak a startupok és nagyvállalatok között.

Csaknem száz egyeztetés zajlott le a NAK TechLab harmadik inkubációs programjának első szakaszában az innovátorok és az inkubációhoz csatlakozott nagyvállalati szereplők között. A startupok agrár- és termékfejlesztési szakértőktől kaptak szakmai útmutatást, felkészülve ezzel az üzleti megbeszélésekre az AXIÁL Kft., a Bayer Crop Science Magyarország, a Corteva Agriscience, a Bonafarm Csoport, a KITE Zrt., valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) képviselőivel.

A NAK TechLab álláspontja szerint a mezőgazdaság aktuális problémáira hozott megoldások a nagyvállalatokon keresztül tudnak leginkább eljutni az ágazat különböző szereplőihez; az általuk bevezetett és alkalmazott fejlesztések nagy hatást gyakorolhatnak a hazai gazdálkodókra.

A programban részt vevő fejlesztések között élelmiszerbiztonsági és minőségellenőrzési nyomon követő rendszer; vagy például a precíziós gazdálkodás során keletkező adatvagyont képi adatokkal ötvöző megoldás is megtalálható.

Az inkubáció ideje alatt a startupok heti rendszerességgel konzultálnak a szakértőkkel annak érdekében, hogy az egyes projektek fejlesztési idejét felgyorsítsák, ezáltal minél rövidebb idő alatt megjelenhetnek az új eredmények a gazdálkodók életében is. A program a csapatokat jogi, technológiai és kockázati tőkebefektetési találkozókkal is támogatja, melyek mind szakmai, mind befektetési oldalról előremozdíthatják a fejlesztéseiket.

A három hónapos együttműködés záróeseménye 2021. november 24-én lesz, az AGTECH SUMMIT agrárdigitalizációs konferencián, melyen bemutatkoznak az inkubációs folyamat során született együttműködések.