A mezőgazdaság jövőjét jelentheti az IoT4Ag

Kapcsolódó cikkek

A mezőgazdaság jövőjét jelentheti az IoT4Ag

A mezőgazdaság jövőjét jelentheti az IoT4Ag

agrár

3 perc

A globális élelmiszer-ellátás kockázatainak csökkentésére is alkalmas lehet az IoT4Ag, vagyis az Internet of Things for Agriculture. Az agráriumot a Dolgok Internetével és a mesterséges intelligenciával ötvöző, futurisztikus forgatókönyvekben a robotok és robotprogramok támogatják a gazdálkodók munkáját.

A Dolgok Internete (IoT) és a mesterséges intelligencia (AI) nemcsak az élet városokkal, otthonokkal, autókkal és háziállatokkal kapcsolatos vonatkozásait teheti produktívvá, hatékonnyá és biztonságossá, hanem a növénytermesztést és az állattenyésztést is.

Forradalom a mezőgazdaságban

A röviden csak IoT4Ag-nek nevezett technológiai terület fejlődése hatalmas lehetőséget jelent a világ élelmiszerrel való ellátásában. Csak az egyik előny ezek közül, hogy az Internet of Things és a mezőgazdaság együtt tisztább, fenntarthatóbb ültetési és betakarítási technológiákat eredményezhet. Emellett gazdaságosabbá válik a természeti erőforrások és műtrágyák használata, nagymértékben bővíthetők a gazdálkodási technikák és nőnek a termésátlagok is.

Futurisztikus farmok

Cégek, egyetemek és civil szervezetek egyaránt tesztelik, és bizonyos esetekben használják már ezeket az újfajta eszközöket és technológiákat. Íme, a főbb területek:

IoT-n alapuló precíziós növénytermesztés: a gazdálkodásnak ez a módja hálózatban működteti az időjárást, a nedvességet és a talajt vizsgáló szenzorokat. Rizsszem méretű érzékelők milliói monitorozzák folyamatosan a környezetüket, miközben kommunikálnak egymással és küldik az adatokat a vegyületekkel, a levegő- vagy a víznyomással, a vibrációval, a hőmérséklettel vagy bármilyen más, a gazdálkodók számára fontos tényezővel kapcsolatban.

Helymeghatározás az állattenyésztésben: több cég, mint például a Moocall vagy a Cattlewatch is kifejlesztett olyan, az állatok számára is viselhető megfigyelőeszközt, amely a nagy területeken tartózkodó jószágok pozíciójáról és környezetéről küld jelzéseket az innovatív szemléletű gazdálkodóknak.

Önvezető traktorok: a nagy mezőgazdasági gépgyártóknál már prototípus szinten léteznek és gyártás közeli állapotban vannak az intelligens, sofőr nélkül üzemelő ültető- és betakarítógépek.

Internethez kötött, hálózatba kapcsolt farmok: manapság már a távoli, világtól elzárt körülmények között működő agrárgazdaságok is valós időben oszthatnak meg információt. Ezzel lehetővé válik, hogy a jövőben az ilyen gazdaságokat akár távolról is lehessen irányítani, és olyan területek is hasznosulhatnak, amelyeknél ez korábban nem volt lehetséges.

Adatokon alapuló vetésforgó: az időjárási körülményeknek vagy a talaj tápanyagtartalmának részletes vizsgálata és megfigyelése segít meghatározni, hogy mit és mikor érdemes vetni. Ezáltal nagyobb mértékben és hosszabb ideig megőrizhető a legfelsőbb, értékes talajréteg, valamint nyereségesebbé válhat a termelés.

Precíziós ültetés: az AI és az okos-algoritmusok elemezhetik az időjárással, a környezettel, a korábbi eseményekkel vagy akár az árupiacokkal kapcsolatos hatalmas adatmennyiséget. Ezek segítségével pedig jelentősen javulhat az előrejelzések pontossága, hogy milyen terményt, hová, mikor és milyen módon érdemes ültetni az optimális teljesítmény és termés érdekben.

Mezőgazdasági drónok: az olcsó és energiahatékony drónok – akár a talajon, akár a levegőben – képesek folyamatosan figyelni a talaj, a növények és az állatok állapotát, így biztosítva azok biztonságát és túlélését.

A jövő tehát arról szól, hogy az okosfejlesztésekkel felturbózott mezőgazdasági technológiák képesek nemcsak tanulni, hanem egymást tanítani is, és ehhez a mesterséges intelligencia és az IoT4Ag együttműködése értéket és lehetőséget biztosít.