Amit a kávézásról tudni érdemes

Amit a kávézásról tudni érdemes

Amit a kávézásról tudni érdemes

Üzleti Hírek

2 perc

A kávézás is kicsit olyan, mint a foci: mivel sokan fogyasztják, vagy legalább sokan ismernek olyan embereket, akik rendszeresen isznak kávét, rengetegen gondolják magukat szakértőnek a témában.

Pedig a tények mellett, miszerint a KávéVerzum kínálatában található összes szemes kávé rendkívül ízletes, rengeteg tévhit is kering, amiket alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttünk!

Tévhitek a kávézásról

Bár néhány régebbi tanulmány összefüggést talált a kávézás és a szív- és érrendszeri betegségek között, a legtöbb modern kutatás nem lelt ilyen kapcsolatot. Mérsékelt mennyiségű fogyasztás általában nem jelent szignifikáns kockázatot a szívbetegségek szempontjából.

Elterjedt tévhit, hogy a kávé, különösen a serdülők körében, negatív hatással van a növekedésre. Bár a koffein befolyásolhatja a kortizol szintjét, ami pedig a növekedést, napi 1-2 csésze biztosan nem rendelkezik kimutatható hatással.

Habár a koffein diuretikum, a kávéfogyasztás nem feltétlenül vezet kiszáradáshoz, különösen akkor, ha mérsékelt mennyiségben fogyasztják, és figyelembe veszik az egyéb folyadékbevitelt is.

Jóllehet stimulálhatja a beleket és elősegítheti a bélmozgást, általában nem okoz gasztroenterális problémákat, és akár még támogathatja is az emésztési folyamatot.

Noha fő hatóanyaga tényleg hatással lehet a kalcium felszívódására, az ismert esetekben nem vezet a csontok elvékonyodásához, vagy csontritkuláshoz.

Fontos megérteni, hogy a kávéfogyasztás hatása egyénenként változhat, és bizonyos emberek érzékenyebbek lehetnek a koffeinre, vagy más kávéösszetevőkre. Mindig érdemes figyelni a saját testünkre és egészségünkre, és szükség esetén konzultálni egy egészségügyi szakemberrel a kávéfogyasztással kapcsolatos kérdésekben.

Az élénkítő koffein

A kávé élénkítő hatása főként a benne található koffein nevű vegyületnek köszönhető, mely serkenti az agy működését és csökkenti a fáradtságérzetet.

A koffein szerkezete hasonló a neurotranszmitterekhez, amelyek az agyban a fáradtságot jelzik. Amikor a koffein bekerül a véráramba, képes blokkolni ezeket a molekulákat, így a szervezet nem jelzi, hogy ideje lenne pihenni.

A dopamin és a norepinefrin szintézisét is serkenti. Ezek az anyagok fontosak az éberség, a figyelem és a hangulat szabályozásában.

Serkentő hatása javíthatja a hangulatot és a mentális teljesítményt, beleértve a figyelem, a koncentráció és a reakcióidő javítását is.

Van egészséges napi adag?

Általánosságban elmondható, hogy a mérsékelt kávéfogyasztásnak nincs jelentős egészségügyi kockázata, sőt, néhány előnnyel is járhat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a napi koffeinfogyasztásnak általában nem kellene meghaladnia a 400 milligrammot egy egészséges felnőtt számára.

Ezenkívül fontos figyelembe venni a kávéfogyasztás módját, és az abban található egyéb összetevőket, például cukrot és tejet.

A koffeinre való érzékenység az egyének között jelentősen változhat, és bizonyos embereknek már kis mennyiségű koffein is álmatlanságot, szorongást vagy más mellékhatásokat okozhat. Ennek az ellenkezője is igaz, vannak akik jobban alszanak egy csésze kávé után vagy éppen enyhíti a migrénes fejfájásukat.