Zongoralecke kezdőknek

Zongoralecke kezdőknek

Zongoralecke kezdőknek

szórakozás

4 perc

Amatőr, de lelkes zenészek számára lehet ideális a One névre hallgató intelligens zongora, mely iPad segítségével próbálja átlendíteni a tanulni vágyókat a kezdeti nehézségeken.

Ha valaki hangszeren szeretne játszani, akkor általában professzionális szakembert keres fel. Azonban erre a területre is igaz, hogy változnak az idők, újabban egyre több lehetőség van a digitális zeneórák vételére is.

Intelligens hangszerek már eddig is léteztek, de ezek még igényeltek egy kis finomhangolást. A ONE azonban hardver- és szoftveroldalról is túlmutat elődein. A hangszer két verzióban érhető el: egy 88 billentyűs, illetve egy 61 billentyűs „könnyűszerkezetes” változatban.

A lelkes tanítvány a kapcsolódó iOS-alkalmazáson keresztül gyakorolhat, az oktatóvideóból pedig nem csak a zongorázás csínját-bínját sajátíthatja el. A billentyűkön felvillanó LED-fények ugyanis megmutatják, hogy mikor melyiket kell leütni. Az iPad saját kábelen keresztül csatlakoztatható, de a készlet része az Android operációs rendszerű készülékekhez használható micro USB-kábel is.

Az oktatóvideóban a virtuális tanár eljátssza az aktuális darabot, amelyet aztán részekre bont, és így mutat meg. A tanítvány gyakorlását továbbá a felvillanó fények is segítik.  

A LED-es gyakorlat során az alkalmazás úgy jeleníti meg a kottát, hogy eltérő színekkel emeli ki, melyik kézzel kell éppen játszani (a kék a bal, a piros a jobb kezet jelzi), sőt hangutasítás is segíti a dallamok megszólaltatását. A fény egészen addig ég, amíg a diák le nem ütötte a megfelelő billentyűt.

A készlet része a Kara nevű játék is, amely hasonló, mint a Guitar Hero vagy a Rockband, a játékprogramot egyedül vagy párban is lehet használni.

Összességében elmondható, hogy bár vannak még apróbb hiányosságok, de egy jól sikerült darabról van szó. A különféle eszközök 229 és 15000 dollár közötti áron érhetőek el. A kapcsolódó Indiegogo közösségi kampány már a célegyenesben van, és már sokszorosan túlszárnyalta a kitűzött összeget.