Érezze a ritmust egy okosmetronómmal

Érezze a ritmust egy okosmetronómmal

Érezze a ritmust egy okosmetronómmal

szórakozás

5 perc

A Pulse névre keresztelt, csuklón is viselhető okosmetronóm rezgésekkel és fényjelzésekkel segít a zenészenek, hogy pontosan tartsák az ütemet.

Több mint kétszáz éven keresztül a metronómok számítottak a zeneszerzők és a muzsikusok egyik legalapvetőbb kellékének, de az ütemjelző eszközök tudása erősen korlátozott, esetenként pontatlanok, ráadásul az előadások és koncertek alatt is nehézkes a használatuk. A lassan ódivatúnak számító eszközök felett már kezd eljárni az idő, különösen amióta megjelentek a legkorszerűbb technológiák. A berlini székhelyű startup vállalkozás, a Soundbrenner jelenleg arra készül, hogy piacra dobjon egy olyan modern műszert, amelyet a zenészek az okosórához hasonlóan a csuklójukon is viselhetnek.

A karpántként hordható metronómok rezgések, illetve fényjelzések segítségével diktálják a ritmust, ráadásul úgy is be lehet őket programozni, hogy egyidejűleg több felhasználó is igénybe vehesse az eszközt. A túlméretezett okosórának tűnő Pulse névre keresztelt készüléket úgy tervezték, hogy a zenész a karjára, vagy a lábára is rögzítheti. Emellett lehetőség van rá, hogy több viselhető metronómot szinkronizáljanak egy 10 fős csoporton belül, így még teljesebb lehet a hangzás. Az eszköz „szívét” egy olyan vibráló alkatrész képezi, amelyik a bőrrel történő érintkezéskor az úgynevezett ERM (eccentric rotating mass) motor segítségével ad visszajelzést és továbbít rezgéseket.  

Világító cipő teheti teljessé a színpadi előadásokat >>A szakértők szerint a különleges motor hatszor erősebb, mint a „hagyományos” okostelefonokban és okosórákban található hasonló alkatrészek, vagyis még a legelszántabb dobosok is pontosan érezhetik a ritmust a koncertek alatt. Florian Simmendinger, a Soundbrenner társ-alapítója és vezérigazgatója szerint a Pulse beállítása és üzembe helyezése rendkívül egyszerű. Ha a viselője bekapcsolja az úgynevezett Beats Per Minute (BPM) érintőfunkciót, akkor nem kell mást tenni, mint „lekopogni” a kiegészítő kijelzőjén az ütemet. Ezt követően a különleges algoritmussal kombinált, érintésre reagáló szenzorok ezt rezgések, továbbá több különböző színű LED lámpák felvillantásával reprodukálják.

A finomabb hangzás érdekében a felhasználók maguktól is megváltoztathatják a beállításokat és az ütemet, sőt az eszközöket Bluetooth kapcsolaton keresztül a Soundbrenner kapcsolódó okostelefonos alkalmazásához is csatlakoztatni lehet. Az applikáció révén egyrészt be lehet állítani, hogy a Pulse percenként összesen 300 leütést adjon, de az alkalmazás akár önálló metronómként is használható. Mindezeket kiegészítve a muzsikusok a telefonjukon tárolhatnak számlistákat, személyre szabhatják a taktust, összekapcsolhatnak egymással 10 készüléket, és akár virtuális zenetanárként is segítenek a gyakorlásban, vagy a kellő motiváció megteremtésében.

Mit tud a hallható M2M? >>A fejlesztők elmondása szerint az akkumulátor egy feltöltést követően mintegy 4-5 órán keresztül működik. Ha viszont valaki csupán napi fél órát gyakorol az eszközön, akkor egy héten keresztül is bírja. „Ahhoz, hogy valaki színvonalasan játsszon, elengedhetetlen, hogy pontosan betartsa a ritmust” – emelte ki Florian Simmendinger. Ez pedig sem a kezdők, sem a gyakorlott zenészek számára nem egyszerű, akik folyton a tökéletességre törekednek. Ha valaki felcsatolja a Pulse okosmetronómot, akkor a szó szoros értelmében véve is „érezheti” a ritmust, így idővel ez válik a legtermészetesebb érzéssé a világon - mondta a Soundbrenner vezérigazgatója.

A tervezők az Indiegogo oldalán indítottak közösségi finanszírozási kampányt, hogy összeszedjék a gyártás beindításához szükséges pénzt. A fejlesztés pedig annyira elnyerte a támogatók tetszését, hogy a vállalat máris csaknem 140 ezer dollárt gyűjtött össze, ez jóval meghaladja az eredeti elképzeléseiket. Az oldalon szereplő információk szerint az első megrendelők 129 dolláros - mintegy 36 ezer forintos – áron juthatnak hozzá az eszközhöz, de az okosmetronómok végül 149 dolláros – 42 ezer forintos – áron kerülnek majd kiskereskedelmi forgalomba. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az első készülékek kiszállítását az idei év novemberében kezdi meg a vállalkozás.

Forrás: Gizmag / Indiegogo