Világító cipő teheti teljessé a színpadi előadásokat

Világító cipő teheti teljessé a színpadi előadásokat

Világító cipő teheti teljessé a színpadi előadásokat

szórakozás

3 perc

Az Orphe okoscipők oldalán egy 100 LED-izzót tartalmazó szalag fut körbe, a táncosok és az előadóművészek egyéni fényjátékkal és beállításokkal egészíthetik ki a produkciójukat.

A művészi önkifejezést emelné új szintre a vezeték nélküli kommunikációra és a Dolgok Internetére épülő új fejlesztésével a japán no new folk studio. A startupot tavaly novemberben alapította Yuya Kikukawa vezérigazgató, a cég jelenleg az Indiegogón próbál közösségi finanszírozás keretében forrást gyűjteni okoscipői piacra dobásához.

Az Orphe névre keresztelt rendszert kifejezetten az előadóművészek számára tervezték. Az intelligens lábbeliket egyfelől személyre szabható világítási megoldásokkal látták el, de irányítani lehet velük hangszereket vagy audiovizuális készüléket is.

Az Orphe talpába mozgásérzékelőket szereltek a tervezők, a lábbeli oldalán pedig 100 színes LED-izzó fut körbe, amelyek szemkápráztatóvá teszik a színpadi produkciókat. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a cipők viselői új és izgalmas módon fejezzék ki az érzéseiket és a hangulatukat, hogy mozgásukat összehangolják fényjelzésekkel és hanggal.

A japán tervezők emellett egy olyan rendszert is kifejlesztettek, amelyben az előadóművészek megoszthatják egymás között egyéni megoldásaikat, így inspirációt kaphatnak, hogy miként egészíthetik ki vagy javíthatják produkciójukat.    

Hasonló fejlesztésekre is kíváncsi? Jól járhat az intelligens cipővel >>A felhasználók egy okostelefonon vagy más mobileszközön szabályozhatják az egyéni stílusuknak megfelelően az elhelyezett LED-es izzók világítását. Az Orphe vásárlói különböző színű fényjátékokat választhatnak ki, míg a cipők első prototípusai fehér és fekete színben készültek el.

A szemet gyönyörködtető külső persze komoly elektronikai hátteret takar; minden egyes lábbelit ARM Cortex-M3 mikroprocesszorral, mozgásérzékelővel és Bluetooth-alapú vezeték nélküli modullal látták el. A talpakon nagy sűrűségű szalag fut körbe, ezen helyezték el a LED-eket, amelyeket a mikroprocesszor segítségével lehet szabályozni.

Az Orphe cipőket több okostelefonos alkalmazással, illetve számítógépekkel is össze lehet kapcsolni Bluetooth-kapcsolaton keresztül. A tervezőcsapat egy iOS-es mobilokon futó ingyenes applikációt fejlesztett ki, amelyben irányítani lehet a cipőn futó fényjátékot, az előadóművészek így szabhatják személyre a műsort. A tervek között szerepel az is, hogy egy olyan szoftverfejlesztő készletet dobjanak a piacra, amely lehetővé teszi, hogy az Orphe hardverét felhasználva bárki saját alkalmazásokat alakíthasson ki.

Így úszhatja meg az időrabló meetingeket >>A cipőtalpakon elhelyezett kilenctengelyes mozgásérzékelők valós idejű adatot gyűjtenek a viselők valamennyi mozdulatáról. A hangokra, a fényjátékra, illetve a gesztusokra vonatkozó információkat interneten is meg lehet osztani másokkal Bluetooth-kapcsolaton keresztül. A felhasználók így gyakorlás közben utánozhatják kedvenc előadóművészük minden mozdulatát.

A tervezők a lábbeliket lítium-ionos akkumulátorokkal szerelték fel, így a cipőket akár három órán keresztül is lehet használni egyetlen töltéssel. A japán startup a márciusi SXSW 2015 Trade Show-n, Texasban mutatja be a nagyközönségnek az első prototípusokat.

A cég közleménye szerint a közösségi finanszírozási kampány keretében arra próbálnak megfelelő anyagi forrást gyűjteni, hogy megkezdjék az intelligens cipők és a hozzájuk kapcsolódó áramkörök gyártását. Ami azonban még ennél is fontosabb számukra, hogy az Indiegogón keresztül egy külön közösséget hozzanak létre.

Ebben a táncosok, zenészek és eladóművészek mellett tervezők és fejlesztők is részt vehetnének, az audiovizuális önkifejezés új kultúráját teremtve meg. A vezérigazgató szerint olyan cipőt szerettek volna a piacra dobni, amely egy „festővászonhoz, vagy színpalettához hasonlóan tükrözi a művészek és előadók belső világát”.

Forrás: Indiegogo