Robot váltaná le a tévéket is

Kapcsolódó cikkek

Robot váltaná le a tévéket is

Robot váltaná le a tévéket is

szórakozás

4 perc

A Keecker fejlesztése nemcsak multimédiás kivetítőként funkcionál, hanem például képes reagálni a hangutasításokra is.

A francia robotikai cég új robotja külsőre a Csillagok Háborúja sípoló R2D2-jára emlékeztet, időzítése így akár még stimmelhetne is az új mozifilmnek köszönhetően, de a konkurenciával is mindenképpen számolniuk kell. A versenytárs Jibo ugyanis nemrég került piacra, érkezéséről itt az M2M Zónán is beszámoltunk.

A kétféle robot sok mindenben eltér egymástól, azonban így sem valószínű, hogy a korai befogadók közül a többség mindkét eszközt megvásárolná. A Keecker vezérlése a saját kapcsolódó telefonos applikációján keresztül működik, de akár a Google Assistant és az Alexa segítségével is irányítható.

Okostévé mivoltát igazolja, hogy Android TV operációs rendszerrel rendelkezik, és a tartalmakat Google Play, Chromecast és Google Assistant programokon keresztül tudja elérni. A játékokat és filmeket egy 90 fokban szabályozható videoprojektor segítségével játssza le, de ezen felül rendelkezik egy 360 fokos video- és hangrögzítő rendszerrel is. Így a hardver lehetővé teszi a videokonferenciák indítását, de a film falra történő kivetítését is.

A projektor mellett még egy olyan jellemző van, amely megkülönbözteti egymástól a két robotot: a mobilitás. Míg a Jibo egy helyben állva képes elvégezni feladatait, a Keecker fejlesztése, ha úgy adódik, akkor hangirányítás segítségével végig tud cikázni a házon.

Az alábbi videó jól illusztrál néhány esetet, amikor ez a funkció hasznos lehet. Bár érdemes megjegyezni, hogy a valóságban egy ekkora vetítő valószínűleg nem képes ennyire éles és szép kép megjelenítésére, még egy teljesen elsötétített szobában sem, nemhogy napsütésben. Erre ma csak az úgynevezett lézeres projektorok képesek, melyek legalább két-háromszor annyiba kerülnek, mint a Keecker, és a vetítés az egyetlen funkciójuk.

A jelenlegi állás szerint az olyan robotok, mint a Jibo és a Keecker sikere 2018-ban a hardveres piac trendjein is múlni fog. Példának okáért a Google és az Amazon nagy sikereket könyvelhettek el az okosotthonok terén, hiszen eszközeiket szándékosan olcsóbb változatokkal pozicionálták a piacon. A fogyasztói trendek fogják eldönteni, hogy a guruló, vetítő robotok képesek lesznek-e annyi pluszfunkciót nyújtani, hogy indokolják az igencsak borsos árcédulájukat. A Keecker példának okáért nem kevesebb, mint 1790 dollárba, vagyis nagyjából félmillió forintba kerül jelenleg.

Forrás: ZDNet