Mennyire nőtt hozzánk az okostelefon?

Mennyire nőtt hozzánk az okostelefon?

Mennyire nőtt hozzánk az okostelefon?

szórakozás

3 perc

A nők később nyúlnak telefonjaik után, mint a férfiak, de senki se bírja egy percnél tovább. Akik sokat böngészik okoseszközeikről az internetet, jobban félnek attól, hogy kimaradnak valami fontosból, bár az ok-okozati viszony nem biztos.

Ha egy barátra, egy kollégára vagy akár az orvosnál vár, mit gondol, mennyi idő után veszi elő telefonját – két perc? Három? A Kaspersky Lab megbízásából a Würzburgi- és a Nottingham-Trent-i Egyetem közös kísérlete azt találta, hogy a résztvevők, akik egyedül várakoztak egy teremben, átlagosan csak 44 másodpercig bírták ki mobiljaik nélkül. A férfiak csak 21, míg a nők 57 másodpercet vártak. 

Tíz perc után megkérdezték a résztvevőket, hogy mit gondolnak, mennyi idő után nyúltak telefonjaik után. A legtöbben 2-3 percet mondtak, ami rámutat a jelentős különbségre az észlelés és a valós viselkedés között. A tízperces várakozás során a felhasználók átlagosan az idő felét töltötték okostelefonjukkal.

Jens Binder, a Nottingham-Trent-i Egyetem kutatója szerint a kísérlet azt sugallja, hogy az emberek sokkal jobban kötődnek ezekhez a készülékekhez, mint azt hiszik, és amikor egyedül vagyunk, szinte ösztönösen fordulnak okostelefonjukhoz, már nem szoktak ezzel várni. A kutató hozzátette, hogy az azonnali információs és kommunikációs lehetősegek által az okoskészülékek sokkal inkább a mai ember digitális társai, mintsem egy technológiai eszköz – összegezte közleményében a Kaspersky információbiztonsági cég.

Mit jelent a FOMO?

További kutatások azt állapították meg, hogy a telefon-nyomogatási kényszer egy újonnan megnevezett jelenségre vezetethető vissza, ami az angol-szász országokban már saját betűszót kapott. Ez pedig a FOMO (fear of missing out), vagyis az attól való félelem, hogy lemarad az illető valamiről, ha nem online. Egy kérdőívben azok a résztvevők, akik többet használták telefonjaikat, gyakrabban éreztek ezt a félelmet. 

„Minél többet használják a résztvevők telefonjaikat, annál jobban félnek attól, hogy lemaradnak valamiről, amikor nincs a kezükben. Nehéz megmondani melyik az ok és melyik az okozat – azért használják többet a telefont, mert félnek attól, hogy lemaradnak valamiről; vagy olyan sokat használják, hogy ettől kezdenek el aggódni." – fűzte hozzá Astrid Carolus, a Würzburgi Egyetem kutatója. 

A tanulmány szerint minél többet használjuk telefonjainkat, annál stresszesebbek leszünk. De meglepő, hogy mikor az általános elégedettségükről kérdezték a résztvevőket, nem volt különbség a sokat és a keveset használók között. Ebből az szűrhető le, hogy az okostelefon-használat okozta stressz nincs hatással az általános jólétre.