Kirándulni készül? Vigyen magával repülő napernyőt!

Kirándulni készül? Vigyen magával repülő napernyőt!

Kirándulni készül? Vigyen magával repülő napernyőt!

szórakozás

3 perc

Mozgó ernyőként használható drónt fejlesztett ki egy japán cég. A nem éppen szokványos fejlesztés célja, hogy tulajdonosa feje fölött lebegve védje őt a káros napsugaraktól.

Az Asahi Power Service fejlesztése, a Free Parasol („Szabad napernyő”) egy drónnal és mesterséges intelligenciával (AI) felszerelt árnyékoló. Nevét annak köszönheti, hogy miközben használója – például a golfpályán – sétál, bármit csinálhat, a szerkezet magától követi őt.

A beépített kamerák és az AI-szoftverek biztosítják, hogy a készülék „hűséges” maradjon tulajdonosához, véletlenül se tévessze el, kit kell követnie.

Ahogy a videón látszik, vannak még fejlesztendő területek. Bár a napernyő elméletileg önmagát irányítja, de a felvételen még vezérlésre szorul. Ráadásul a szerkezet állandó zümmögése sem biztos, hogy segíti a kikapcsolódást.

A jelenlegi prototípus mintegy 150 centiméter átmérőjű, a súlya 5 kilogramm, és egy feltöltéssel nagyjából 20 percet képes a levegőben tölteni – összegezte a SoraNews 24 ázsiai hírblog. Az egyelőre nem világos, hogy miként birkózik meg majd a drón a széllel vagy az esővel.

A gyártó azt tervezi, hogy ötödére csökkenti a gép tömegét, és egy órára nyújtja a repülési időt. Arra is kiemelten figyelnek, hogy a szerkezet véletlenül se sebesítsen meg senkit, így az eszköz propellereit ráccsal veszik körbe.

Mivel az ázsiai szigetországban a pilóta nélküli repülőket tilos sűrűn lakott területek felett használni, a cég egyelőre magánterületeken, például golfpályákon való használatra ajánlja a „drónernyőt”. A jövő évtől kapható Free Parasol várható ára 30 ezer jen, vagyis körülbelül 76 ezer forint lesz.

Forrás: