A drón az új tűzijáték – a téli olimpián is

Kapcsolódó cikkek

A drón az új tűzijáték – a téli olimpián is

A drón az új tűzijáték – a téli olimpián is

szórakozás

5 perc

Az Intel új rekordot állított fel, amikor a téli játékok megnyitóján egyszerre 1218 pilóta nélküli légi járművüket láthatta a közönség – igaz, csak felvételről.

A nyitórendezvényen a szervezők mindig kitesznek magukért, ez alól az idei sem volt kivétel, és az egyik részlet különösen látványosra sikeredett. A Shooting Star drónokból ugyanis több mint 1200 repült szinkronban és világította meg a Phjoncsang feletti eget, LED-ek segítségével kirajzolva az olimpiai sportágakat és az ötkarikás logót.

Ezt a hungarocellből és nagyon könnyű műanyagból épített kvadkopter típust az Intel kifejezetten fényjátékokhoz tervezte. Az egyszerre repülő és beépített LED-jei révén akár 4 milliárd színkombináció előállítására is képes járművek egyetlenegy számítógép segítségével irányíthatók, miközben a rendszer algoritmusai kontrollálják a koreográfiát, és optimalizálják a repülési irányokat.   

Ahogy a Superbowl látványos showjában, úgy itt is a bemutató egy részét előre felvették, de azért 300 drón valóban részt vett a ceremónián, és a cég azt ígérte, hogy mindenkinek lesz lehetősége találkozni ezekkel a gépekkel az esti díjátadókon.

Bár az idei show valóban lenyűgöző volt, a Wired cikkéből kiderül, hogy szoftveres szempontból a bőven ezer feletti drón irányítása nagyjából ugyanannyi logisztikát igényel, mint egy kisebb, párszázas flottáé. A nagyobb mennyiség csak részletgazdagabb, jobb minőségű képek megjelenítését teszi lehetővé.

Az irányítást végző központi számítógép különféle paraméterek, mint az egyes akkumulátorok töltöttsége vagy a GPS-jelek alapján koordinálja a mini repülők levegőben való mozgását. Annyiban egyébként most speciális volt a helyzet, hogy a hideg és szeles helyszín miatt az Intelnek kicsit módosítania kellett a rotorvédő rácsokon. De a biztonság kedvéért az olimpia előtt a hasonlóan hideg Finnországban is végeztek előzetes teszteket.  

A cég – és a Guinness Rekordok Könyve – alapján a legtöbb, egyszerre a levegőben tartózkodó pilóta nélküli légi jármű előző rekordját is az amerikai chipgyártó tartotta. 2016-ban Németországban egyszerre 500 gépük repült a légi bemutatón.

Forrás: The Verge / Wired