Mire készüljenek a drónozók?

Kapcsolódó cikkek

Mire készüljenek a drónozók?

Mire készüljenek a drónozók?

IoT Podcast

21 perc

Világszerte és idehaza is körvonalazódik a drónszabályozás, egységes szabályokról viszont korántsem lehet beszélni.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Elég csak Európát nézni, hogy az egyes országoknak mennyire különböző lehet az érdeke, az üzletpolitikája vagy a társadalmi berendezettsége. Németországban például a drónkérdés a tartományok hatáskörébe tartozik – mondta az M2M Zóna műsorában a Magyar Nemzeti Dron Szövetség (MNDSZ) ügyvivő elnöke.

Kakucsi-Csernák Zoltán hozzátette: Magyarországon is elkészült már a drónrendelet, melynek kihirdetése az idei első fél évben várható. A szakember arra számít, hogy élhető és jó lesz a hazai szabályozás – mind a profi drónpilóták, mind a hobbisták számára.

Természetesen most is vannak olyan szabályok, amelyeket illik, illetve kötelező betartani. Az egyik ilyen a kötelező felelősségbiztosítás kérdése: már jelenleg is kínálnak ilyen termékeket a biztosítótársaságok. A másik oldalon viszont akadnak technológiailag „elavult” szabályozások is, ezek közé tartozik az eseti légtér igénylése, amelynek 30 napig is tarthat az engedélyezési folyamata.

Az engedély akkor nem szükséges, ha a felhasználó saját ingatlanja felett alacsonyan repteti az eszközt. Ekkor viszont fontos, hogy ne menjen 100 méter fölé a drón, sőt meg se közelítse azt, a hobbiröptetésnél egyébként bőven elég a 30 méteres magasság is.

Formálódó képzések

Bár hivatalosan még nem írják elő az oktatást, de már vannak ilyen képzések idehaza. Az MNDSZ a Drón Akadémiával áll kapcsolatban. Az intézményben olyan képzett szakemberek oktatnak, akik már évtizedek óta foglalkoznak modellrepülőkkel, és a drónokat is régóta tanulmányozzák és használják. Jelenleg csak alapszintű drónpilóta képzés folyik idehaza, de a későbbiekben fontos lenne, hogy a használat alapján szakirányok is legyenek, és legalább egy OKJ-hez hasonló végzettséget biztosítson a tanfolyam.

Potenciál a hazai drónfejlesztésben

A műsorban szó volt arról is, hogy Magyarországon is folynak kutatások – nemcsak hardveres, hanem szoftveres szinten is. A kutatóműhelyek között említhető a Budapesti Műszaki Egyetem és a veszprémi Pannon Egyetem is. „Ha okosan lesz szabályozva, és nem akadályozzák az innovációt, akkor Magyarország tíz éven belül a régió szintjén, de akár világviszonylatban is tudna haladónak számító fejlesztéseket felmutatni” – emelte ki a szövetség elnöke.

A drón nem játék

A hobbisták száma ma már több tízezresre tehető idehaza, elég csak arra gondolni, hogy évek óta exponenciálisan nő az ajándékba vett drónok száma. A hobbi és a professzionális felhasználók között jelenleg nagy az átjárás. Ugyanakkor a szakember kiemelte a felelősségteljes, szabálykövető használatot, hiszen a drón nem játék – a játékdrón sem az. „Ez egy veszélyes eszköz, amely részt vesz a légi forgalomban. Körültekintő használat esetén viszont a pilóta nélküli repülők rengeteg felhasználási lehetőséggel bírnak a filmezéstől kezdve az ipari, mezőgazdasági, térinformatikai alkalmazáson keresztül akár a világító légi hirdetésekig” – tette hozzá Kakucsi-Csernák Zoltán.

A teljes műsort itt hallgathatja meg: