Kezdődhet a drónok harca

Kezdődhet a drónok harca

Kezdődhet a drónok harca

szórakozás

4 perc

A FLYBi quadkopter egyesíti a virtuális valóságot a repülő szerkezetekkel: a tartozékként árult VR-szemüveg nemcsak mutatja a kamera felvételeit, hanem még annak irányítására is képes.

Az 1080p felbontású, 12 megapixeles kamerának és a HD LCD kijelzőknek köszönhetően a felhasználó valós időben „élheti át” a repülés élményét.

A headsetben található szenzor nyomon követi a fej mozgását, így a drón kamerája egy fejmozdulattal irányítható, így a felhasználó madártávlatból pásztázhatja a tájat.

A szemüveg elejére is elhelyeztek egy kamerát, viselője pedig egy gombnyomással válthat a két kép között, így nem szükséges levennie a készüléket, hogy lássa, mi van előtte.

A drón irányítása a kapcsolódó applikáció segítségével történik, előre beállított repülési útvonalon is képes haladni, de követő mód vagy kézi vezérlés is lehetséges. A csuklóra rögzíthető távirányító pedig tulajdonképpen egy apró joystickot és egy 1,8 hüvelykes kijelzőt takar.

A kormányzás a joystick segítségével történik, a magasságot és a forgást két darab forgótárcsa szabályozza, a visszahívást, felszállást, megállást, videó- és képrögzítést lehető tevő gombok pedig a vezérlő oldalán találhatók.

A csuklópánt vezérlése és az egész napos viselés furcsának tűnhet, ugyanakkor vannak helyzetek, amikor kifejezetten előnyös lehet ez a fajta hordozhatóság (például sportolás közben), ráadásul a FLYBi képes más, „külső” távirányítóhoz is csatlakozni.

A csomag részét képezi a „Helideck” nevű keménytokos hátizsák is, mely a szerkezet tárolására és szállítására szolgál és egyben leszállópályaként és (két extra akkumulátorának köszönhetően) gyorstöltőként is funkcionál. Ez azt jelenti, hogy a drón automatikusan képes ezen landolni és emberi segítség nélkül kicserélni lemerült akkumulátorát.

A készülék nagyjából akkora, mint egy kisebb laptop, képes magától kikerülni az akadályokat, 2000 méteres magasságig irányítható és 25-28 perces repülési ideig bírja egy feltöltéssel. Egykilós súlya és a virtuális valóság lehetősége a drónversenyzők egyik ideális választásává tehetné, de ehhez azonban még javítaniuk kell az 50 km/órás maximális sebességen.

A FLYBi Indiegogo kampánya szeptember végén indult 595 dolláros támogatási minimummal, a gyűjtés jelenleg 42 000 dollárnál tart. A drónt, szemüveget, hátizsákot, csuklóra rögzíthető irányítóegységet és két darab extra akkumulátort tartalmazó szett ára 1 795 dollártól indul, a kiszállítás várhatóan jövő márciusban kezdődik majd.